Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingbarnen åter gömda

SANDVIKEN
De fyra kurdiska syskonen är fortfarande försvunna.
- Barnen är i värme hos vänner. Det är allt vi vet, säger Kerstin Engström, kurator på Murgårdsskolan.

Gränspolisen avvaktar i väntan på att verkställa familjens utvisning.

Även pappan gömd
I torsdags försvann barnen, sju, åtta, tio, och elva år gamla, från Murgårdsskolan. Det inträffade bara några timmar efter det att deras mamma, Sawjata Hussein Morad, gripits av gränspolisen i sitt gömställe i Gävle.
Allt tyder nu på att även barnen gömts undan i ett desperat försök att få stanna i Sverige. Var de befinner sig tycks ingen veta.
Samma dag som syskonen försvann fick Harry Eriksson, på asylkommittén, ett telefonsamtal.
- Mellan tolv och ett på natten ringde en man som sa att jag inte skulle vara nervös för barnen. Han bröt lite grand. Det är det enda jag vet, säger Harry Eriksson.
Även pappan lever gömd sedan länge. Enligt Harry Eriksson finns han någonstans i södra Sverige.
Sedan socialtjänsten i Sandviken omhändertog barnen i våras har de sex syskonen bott hos två jourfamiljer i Sandviken. Det yngsta barnet, som är fem år, bor fortfarande kvar hos en av familjerna.

Gränspolisen väntar
Migrationsverket har flera gånger beslutat att familjen ska utvisas ur landet. Men Sawjata Hussein Morad kan inte avvisas utan hennes barn.
Hos gränspolisen väntar man nu på att syskonen ska dyka upp igen. Så mycket annat finns inte att göra, berättar Karin Fagerlund, polisinspektör.
- Det är väl som att leta efter en nål i en höstack, säger hon.
JOHAN PIHLBLAD