Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingförakt råder i Sverige

GÄVLE
Sverige har inte någon human flyktingpolitik. Vi har hamnat i en situation med flyktingförakt.

Annons
Det sa Gustaf Fridolin, riksdagsman för miljöpartiet, när han talade på Stortorget i Gävle på den demonstration mot inhuman flyktingpolitik som Asylkommittén i Gävleborg anordnade på lördagen.
- Vi skickar tillbaka barn till länder där de inte får någon vård, vi skickar tillbaka homosexuella till länder där de riskerar stening, vi skickar tillbaka flyende människor till krigshärdar, sa Gustaf Fridolin.
- Det är bara en procent som får asyl i första instans i Sverige. I Tyskland är det nio procent och i Italien, med sin hårda flyktingpolitik är det 15 procent som får asyl i första instans, sa han.
I riksdagen är Gustaf Fridolin aktiv i riksdagsgruppen för en human flyktingpolitik, där sex av riksdagspartierna deltar. Det finns en riksdagsmajoritet för att ändra flyktinglagarna på en rad punkter, menar han.
- Men alla vill inte ändra flyktingpolitiken. När jag frågade migrationsminister Jan O Karlsson i riksdagen om han var oroad över att den svenska flyktingpolitiken inte stämmer med allmänhetens rättsmedvetenhet, svarade han att han hade fått brev från svenskar som tyckte att vi hade för många flyktingar i Sverige.
- På vilken sida står egentligen Jan O Karlsson? Vill han solidarisera sig med människor som vill ha humanare flyktingpolitik eller med dem som skickar anonyma brev om att det finns för många utlänningar i Sverige, undrade Gustaf Fridolin.
INGEGERD SÖRGARD