Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flytt till Falun upprör

Länsrätten i Gävle läggs ner nästa år och återuppstår i Falun under namnet förvaltningsrätten.
Lagman Tomas Attorps vill i stället se den nya rätten i Gävle.

Regeringen föreslog i går att landets 23 länsrätter blir tolv förvaltningsrätter. Tanken är att färre och därmed större rätter ska ge bättre möjlighet till specialisering och rekrytering.

För Gävles del innebär förslaget att länsrätten för Gävleborg flyttar till Falun och där tillsammans med Dalarnas länsrätt bildar en ny förvaltningsrätt. I Gävle finns i dag fem domare och i den nya domstolen blir de elva.

Den utredning som föregick förslaget tyckte att Dalarna och Gävleborg skulle delas. Den norra delen skulle höra till Sundsvall och den södra till Uppsala. Utredningen väckte protester och regeringen lyssnade på remissinstanserna och lät de båda länen höra ihop.

Tomas Attorps, lagman på länsrätten i Gävle, hör till de som vill gå ihop med Dalarna och ser fördelar när det gäller specialisering och att klara frånvaro på en större domstol. Men han är ändå kritisk till regeringsförslaget och anser att den nya rätten ska ligga i Gävle. Han har redan kontaktat både landshövdingen och kommunen för att väcka opinion i frågan.

– Jag tänker inte kasta yxan i sjön.

Att Gävle har bättre kommunikationer och pendlingsmöjligheter och ligger nära Uppsala där det finns ett universitet med juristutbildning är Tomas Attorps huvudargument. Kamarrätten i Sundsvall tar sig enklare till Gävle än till Falun. Gävle är dessutom en större stad.

– Det är en utarmning av staden att förlora en domstol. Det är en viktig myndighet. Självständiga och väl fungerande domstolar är en hörnsten i en väl fungerande demokrati.

Christoffer Jerkeborn, politiskt sakkunnig på justitiedepartementet, säger att man valt att placera den nya förvaltningsrätten i Falun eftersom det ligger mer centralt i regionen och eftersom de dömer många mål som rör psykiatrin.

Alla runt 25 anställda på länsrätten i Gävle kommer att erbjudas att följa med till Falun, men alla kommer inte att göra det, tror Tomas Attorps.

– Vissa kommer att ha svårt att göra det, de som har småbarn och maken har jobb i länet.

Riksdagen ska fatta beslut om de nya förvaltningsrätterna under våren och de ska då kunna börja arbeta den 15 februari nästa år. Till dess har långtifrån alla domstolar hunnit flytta ihop i gemensamma större lokaler. Tomas Attorps säger att om nya lokaler inte finns klara i Falun så får de sitta kvar i Gävle ett tag till. Länsrätten flyttade in i sina nybyggda lokaler på Lantmäterigatan i maj 2006. Skulle Falurätten flytta till Gävle krävs en utbyggnad.