Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flytta Pride till den 29 augusti

Pride bör ligga den 29 augusti och samtidigt vara en frigörelsedag, menar Jenny Edberg, förste vice förbundsordförande Öppna Moderater

Hbtq-samhällets historia och varför Pride är viktigt att fira glöms ofta bort. Därför måste vi flytta Pride så att det ligger i samband med en viktig händelse i den svenska hbtq-historien.

En av de största segrarna i nutid var när sjukdomsstämpeln för homosexualitet togs bort, efter ockupationen av Socialstyrelsens trappa den 29 augusti 1979. Detta datum, den 29 augusti, skulle vara lämpligt att lägga Pride-festivalerna på och samtidigt göra dagen till en nationell frigörelsedag eller ”komma ut-dag” för hbtq-gruppen.

I många länder firas Pride till minne av kravallerna efter trakasserierna vid baren Stonewall Inn i New York. Tyskland firar Pride eller CSD som de kallar det till minne av detta. Förkortningen CSD står för Christopher Street Day, gatan där Stonewall låg.

Att göra det detsamma i Sverige skulle skapa en extra styrka till Pride. Varför Pride finns och behövs. Att det finns en djupare bakomliggande orsak till Prides existens än att det bara är glam och glamour. Att knyta Pride till ett hbtq-historiskt datum skulle ge oss alla en påminnelse som vad som varit och åter aldrig ska äga rum. Allt detta saknar vi med Pride-arrangemang runt om i Sverige.

Låt oss därför knyta Pride-firanden till en dag med hbtq-historisk anknytning. Där vi påminns om historiska segrar för hbtq-gruppen. Så att vi minns vad som uppnåtts och varför vi måste fortsätta kämpa, även om det idag är lättare att leva som hbtq-person än tidigare.

Det skulle förstärka betydelsen av Pride-festivalerna ytterligare och att det när det kommer till kritan handlar om att stå upp för att hbtq-personer ska ha samma rättigheter som andra människor.

När det idag finns dagar i Sverige för kanelbullar med mera känns det inte för långt bort att vi får en dag namngiven efter den viktiga historiska händelsen 1979.

Jenny Edberg

1:e vice förbundsordförande Öppna Moderater (Moderaternas hbt-förbund)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel