Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyttar för att få önskad dagisplats

SANDVIKEN Maja Lifh, 2 år, från Bovik ska gå på dagis i Årsunda. Att Forsbacka ligger närmare spelar ingen roll. Sandvikens kommun tänker inte köpa en plats av Gävle.

Annons
Nu byter Maja och hennes mamma kommun.
I september berättade Gefle Dagblad om Pär och Helena Lifh i Bovik som vänt sig till länsrätten i kampen för att bland annat få slippa alla onödiga bilresor. Om deras dotter Maja fick gå på dagis i Forsbacka i Gävle kommun skulle sträckan mellan hemmet, dagis och arbetet kortas med tre mil.
Men ett byte över kommungränsen är inte möjlig, beslöt Sandvikens kommun i maj. Det finns tomma dagisplatser i Årsunda och kommunen tänker inte betala en plats i Gävle. Det beslutet stöds också av länsrätten som i dagarna avslagit föräldrarnas överklagan.

Familjen har tröttnat. Helena Lifh och dottern Maja byter nu helt enkelt kommun och flyttar till Helenas föräldrar i Forsbacka. Pär Lifh är besviken och ställer sig frågande till om man verkligen ska behöva göra så här.
- Jag kan förstå kommunen till en viss del. Men det är konstigt att de är så stelbenta i ett enskilt fall. Vi har inte ens kunnat diskutera det, säger han.
Enligt lagen ska en dagisplats erbjudas så nära barnets hem som möjligt. Men samtidigt måste hänsyn tas till att lokaler och resurser utnyttjas effektivt. I lagtexten står också att skälig hänsyn ska tas till vårdnadshavarens önskemål.

Till saken hör nu att det sedan december 2001 finns ett gränsöverskridande samarbetsavtal inom barnomsorgen mellan Gästriklands kommuner. Tanken är att det ska vara möjligt för en kommun att köpa en dagisplats från grannen.
Men det är pengar som Sandvikens kommun inte anser sig ha råd att betala. Istället förlorar kommunen två innevånare.

Johan Pihlblad
026- 27 75 92
johan.pihlblad@gd.se