Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flytten gör Sandvik attraktivare

Det råder hård konkurrens om kompetensen på marknaden.
Joacim Tåg, ekonomisk doktor vid Institutet för Näringslivsforskning, menar att gårdagens besked var väntat.
Men Sandvik kan redan ha tappat mycket genom att vänta med flytten.
– De kan ha förlorat viktig rekrytering av kompetent personal på grund av sin lokalisering i Sandviken, säger han.

Joacim Tåg är ny chef för forskningsprogrammet Globalisering och företagande vid Institutet för Näringslivsforskning. Hans spekulation kring Sandviks flytt av huvudkontoret till Stockholm ligger i linje med företagets egen förklaring.

– Tanken med flytten är väl att man ska få en bättre rekryteringsbas, säger han.

Joacim Tåg förklarar att man generellt har sett hur globaliseringen ökar och företag är mer benägna att hitta kompetens över hela världen. Desto högre upp tjänsterna är i företagens hierarki, desto viktigare är det att vara konkurrenskraftig.

– Det är viktigt att dra till sig kompetensen och då kan det vara avgörande att kunna locka med bra paket.

Med ett bra paket menar han bland annat lokalisering. Hittills har Sandvik haft sitt huvudkontor och svenska bas i Sandviken, men med den förestående flytten kan man då bli mer intressant för kompetent personal som inte är redo att lämna storstaden. Och just lokaliseringen är något som kan ha legat Sandvik i fatet.

– De kan ha förlorat viktig rekrytering av kompetent personal på grund av att de finns i Sandviken.

Forskning som har gjorts på senare tid har visat att det är viktigt att ett företags ledning finns där kompetensen finns. Något som Joacim Tåg menar är viktigt för företaget och dess produktivitet.

Men det finns även nackdelar.

– Det finns alltid vinnare och förlorare i globaliseringen och Sandviken, som huvudkontoret nu flyttar från, kan drabbas genom att viktig personal flyttas från orten, säger han.

Med globaliseringen har städer blivit allt viktigare, ju större stad desto bättre. Fredagens tillkännagivande från Sandvik var väntad tycker Joacim Tåg och menar att det är ett steg i en trend. Allt fler företag kommer flytta till större städer och han menar att Stockholm är den staden man helst flyttar till.

– Stockholm är en väldigt internationell stad. Många utifrån uppfattar nog Stockholm som huvudstaden i Norden. Och företag utifrån vill ofta se Norden som ett block och då blir Stockholm mittpunkten.

Men med tanke på Sandviks storlek kan det kanske ses som konstigt att flytten inte har gått tidigare. Det är något som kan ha med den nya ledningen att göra tror Joacim Tåg.

– Har man en viss typ av ledning som är bunden av det traditionella så kanske man inte ser värdet av med en flytt. Med en ny ledning, som kommer utifrån kan man nog enklare se fördelarna och genomdriva dem, säger han.