Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyttkarusell farlig för sjuka

GÄVLE
Patienterna utsätts för risker när de skickas från den avdelning där de egentligen hör hemma. Ändå förekommer detta på hälften av de sjukhus Socialstyrelsen har granskat.

Mas i Malmö och Gävle-Sandvikens sjukhus är två av de institutioner som får mest kritik.
På 30 av de 36 granskade sjukhusen visade det sig finnas överbeläggningar och hälften hade patienter utlokaliserade till andra vårdavdelningar.
När Socialstyrelsen kom på besök hade Universitetssjukhuset i Malmö, Mas, 26 överbeläggningar och tolv medicinpatienter som låg på andra avdelningar.
Gävle-Sandvikens sjukhus hade elva överbeläggningar och tolv patienter som fanns på kliniker där de inte hörde hemma.

Ingen kontroll i Gävle?

- Man har i Gävle stängt ner ett stort antal medicinvårdplatser under 2002. Det förefaller som om man inte på ansvarigt håll haft någon kontroll eller följt upp vad det beslutet fått för några konsekvenser, säger Dan Andersson, chef för Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Örebro, till TT.
På grund av de allvarliga brister Socialstyrelsen fann vid sin granskning i mars kommer situationen vid Gävle-Sandvikens sjukhus att följas upp ytterligare.
- I det här fallet behöver vi gräva betydligt djupare, säger Dan Andersson.
Sjukhusdirektör Lena Munkhammar säger att hon tillsammans med verksamheterna arbetat fram ett åtgärdsförslag till Socialstyrelsen.
Hon vill dock inte säga något om vad det innehåller eller kommentera kritiken förrän verksamhetscheferna har fått ta del av det i dag.
Vid intervjuer på de granskade sjukhusen uppgav 115 av 133 ansvariga läkare att utlokalisering av patienter var förenad med risker.

Saknar rätt kompetens
När medicinpatienter placeras på till exempel en ortopedavdelning eller kvinnoklinik vårdas de ofta av personal som inte har den rätta kompetensen.
Därför är risken stor att förändringar i sjukdomstillståndet förbises, konstaterade de läkare och avdelningschefer som intervjuades.
Det är också lätt hänt att patienter som placeras på en annan avdelning förbises och får sämre vård än de borde.
- Det uppstår många bekymmer och problem i vården av de här patienterna när den sker så långt från hemkliniken, säger Dan Andersson.
Enligt Socialstyrelsen är situationen särskilt bekymmersam vid de större sjukhusen och i samband längre helger och under sommaren. Orsaker till detta är de neddragningar av vårdplatser som gjorts under senare år och att antalet vårdkrävande äldre ökar.

ANNA BAGGE/TT