Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fokus på fart och glädje i Skutskär

På torsdagen inleddes agilitytävlingen 4julingen i Skutskär. Tävlingen är en av Sveriges största, och entusiasmen var stor både bland tvåbenta och fyrbenta närvarande.

– Är hunden glad blir jag glad, säger Louisa Edlund, 20, från Åshammar.

Tävlingen håller på under fyra dagar, och omkring 1.000 starter i går varje dag i olika moment. Två stora hinderbanor med tunnlar, gungbrädor och hopphinder var på förmiddagen uppställda, och de tävlande hundarna följdes av intresserade blickar och skall från kollegerna.

Under den inledande dagen stod lagtävlingar i fokus. Där tävlar fyra hundar i samma lag, och domarna räknar sedan ihop resultaten.

Ett av lagen var Retrajvers från Gästrikland.

– Det gick inte så jättebra i dag, men jag är väldigt nöjd i alla fall. Det är första tävlingen för min hund, säger Louisa Edlund, och klappar tollaren Mirre, 3.

4julingen arrangeras av Skutskärs Brukshundsklubb och har på senare år växt enormt mycket.

Det är trångt mellan tälten där hundar och ägare svalkar sig mellan delmomenten.

– Det kommer till och med folk hit från Finland och Norge i år. Agility har blivit väldigt stort i Sverige, säger Ulrika Gill, tävlingsansvarig hos Skutskärs Brukshundsklubb.

Hur skulle du beskriva människorna som kommer hit varje år?

– Det är en väldig blandning med alla sorters människor. En del har bara agility som hobby, medan andra satsar allt på det. Ofta är det samma människor man ser som reser runt mellan olika tävlingar. Gemenskapen är viktig, säger hon.

Eva Öberg, 67, har åkt till Skutskär från hemorten Knivsta.

För henne är det långt ifrån första tävlingen. Senast förra veckan tävlade hon på Gotland och knep två medaljer.

– Det roliga med agilityn är farten och glädjen. Hundarna tycker att det är jättekul, säger hon, och skyndar sig bort mot laget Fina Flygande Fighters som tillsammans med hundarna laddar upp inför hinderbanan.