Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fokus på mästerkocken

Det är nog ingen hemlighet att de flesta av oss Gävlebor tycker om tv. Speciellt nu på hösten när alla säsonger drar igång.

Men vad många nog glömmer är att det finns folk som inte har möjligheten att sitta där framför tv:n en fredag. I stället står de bakom kameran och ser till att vi andra får bästa möjliga tv-upplevelse. Vi har träffat Dragan, en av dessa kameramän.

Hösten har dragit in över landet och myskvällar med familj och vänner står i fokus. Värmeljus och stora halsdukar i all ära, men vi är nog alla överens om att det bästa med hösten är alla säsongstarter av våra favoritprogram.

Sveriges mästerkock är ett av Sveriges mest populära familjeprogram och vi har fått chansen att sätta oss ner med en av programmets kameramän Dragan Zivojinovic.

Inspelningarna skedde förra veckan i Gasklockorna.

Dragan tar emot oss med öppna armar och hälsar oss välkomna. Han visar oss vägen in till tv-studion där det är fullt pådrag inför eftermiddagens inspelning och vi slår oss ner.

Hur ser dina arbetstider ut?

– Det är olika tider beroende på vad vi filmar, ibland kan dagarna bli riktigt långa och ibland filmar vi ända från nio på morgonen till åtta på kvällen. Just Sveriges Mästerkock filmar vi fram tills vi är klara, så tiderna varierar väldigt mycket.

Påverkas du fysiskt av ditt jobb tillexempel av stress eller trötthet?

– Fysiskt? Ja absolut. Här på Sveriges Mästerkock filmar jag med handkamera och på Körslaget som jag filmar på lördagar så filmar jag med en 30 kg tung kamera så det är klart det känns i kroppen efteråt.

– Filmar man live så påverkas man mycket av stress, då får man den där extra adrenalinkicken. Mitt stressigaste ögonblick någonsin var i fjol när vi filmade Eurovison i Malmö.

Får ni ofta tekniska problem och vem löser dem?

– Ja, det händer att saker och ting går sönder ibland, men vi har oftast en repetitionsdag innan där vi kollar att all utrustning fungerar som den ska. Ibland går utrustningen sönder under inspelningarna men då har vi en kille i vår buss som är technical operator manager som tar hand om de problemen.

Vad behöver man för utbildning behövs för att bli en kameraman?

– Oj, en kockutbildning säger Dragan och skrattar. Nej, men jag läste ett år på Medieskolan i Stockholm. I den kursen jag läste ingick allt möjligt som har med media att göra, tillexempel journalistik, film och att regissera. Dock hade jag ett halvårs praktik under den tiden.

Påverkar arbetstiderna ditt privatliv?

– Ja, det gör det! Jag har tappat alla mina tidigare vänner som jag hade innan jag började med det här jobbet. Det blir lätt så när man är ute och reser så som jag gör. Och när jag väl är hemma vill jag spendera min tid med familjen. Jag har heller inte tid att försöka hålla kontakten med mina gamla vänner för som det ser ut just nu har jag inte ens två lediga dagar i rad före den 16 december. Och semester tar jag aldrig ut säger han och skrattar.

Är det ett roligt jobb? Fördelar och nackdelar?

– Ja, jag älskar mitt jobb det är därför jag jobbar så mycket. Det roligaste är väl att umgås med mina kollegor eftersom det är de som har blivit mina vänner nu.

– Fördelar är absolut att få resa runt och träffa människor. De nackdelar som finns är väl bara det där med att jag tappat kontakten med alla mina tidigare vänner.

Sabina Pettersson
Isabell Sundström
Elina Nordström