Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folk bajsar i Gävles parker

Folk kissar och skiter ute i Gävles parker.
– Det är vidrigt, i stort sett oacceptabelt, säger Stefan Häggmark som arbetar i parkerna.

Annons

Stefan Häggmark från Markbyggarna sköter kommunens parker. Han börjar bli trött på att trampa i skit och rensa rabatter som stinker urin. Situationen börjar i själva verket bli ohållbar för alla som arbetar med parkskötseln i Gävle. Folk kissar och bajsar i grönområdena.

– Jag har märkt under senare år att det ökar med tiden. Det märks när man jobbar dagligen i miljön, säger Stefan Häggmark.

Han ser då och då att folk uträttar sina behov i parkerna, trots att det finns offentliga toaletter att tillgå.

– Man trimmar stinkande rabatter och undrar ju vad det är när det stänker, tillägger han.

Det är inte bara människor som drabbas. I Esplanaden stod tidigare två praktfulla ekar, men kommunen tvingades såga ned dem.

– Ekar dör inte bara sådär, folk kissar på dem vilket skapar ett överskott av kväve som dödar träden, säger parkingenjören Christian Jansson och pekar på stubbarna.

Han berättar att de flesta människor reagerar först när de trampar i skiten, och att det främst är de som arbetar i parkerna som uppmärksammat problemet som sträcker sig långt utanför Esplanaden.

– Stadsträdgården, Södra Skeppsbron, Stenebergsparken. Konsekvenserna blir att de äldre träden som blir urinerade på dör och återplanteringen blir svårare. Parkarbetarna får jobba i rabatter som stinker, säger Christian Jansson.

Kommunen fortsätter att plantera växter och träd men försöker så gott det går att hitta sorter som har större acceptans mot urinen.

– Vi kan inte hjälpa träden. Alternativet är att hägna in dem men vem vill ha en park med inhägnade träd? frågar sig Christian Jansson.

Fredrik Nygren, gatuingenjör på Samhällsbyggnad, berättar att kommunen ställer ut extra toaletter vid speciella tillfällen som skolavslutningar och nationaldagen. Det finns också en rad privata offentliga toaletter, som i Centralstationen och Gallerian nian. Nya toaletter uppförs för stunden i anslutning till Boulognerbadet, men utöver kostnadsfrågan måste parkerna ibland grävas sönder och det krävs tillgång till vatten och avlopp.

– Därför ställer vi ut bajamajor tills det finns pengar och andra lösningar. De offentliga toaletterna städas dagligen men om någon skiter och pinkar på golvet blir de naturligtvis äckliga, vi kan inte ha koll på dem dygnet runt, säger Fredrik Nygren.

Christian Jansson och Stefan Häggmark tror inte enbart att det är bristen på offentliga toaletter som gör att folk kissar och skiter utomhus.

– Det finns folk som inte hinner eller orkar gå till en offentlig toalett. Men framför allt krävs en attitydförändring i samhället, säger Christian Jansson.

Stefan Häggmark hoppas nu att de som berörs av kritiken skärper till sig.

– Låt bli att urinera och bajsa i parkerna. Ta hänsyn till de som arbetar och rör sig i parken.