Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folk i veckan

Margaretha Hofvenstam från Gävle fick Fackförbundet ST:s guldnål i onsdags. Hon fick nålen för lång och väl genomförd facklig verksamhet. Margaretha Hofvenstam har varit ordförande i ST inom åklagarväsendet sedan 1988. Ur motiveringen: ”Margaretha Hofvenstam är en ypperlig förhandlare som alltid ser till medlemmarnas bästa. Margaretha Hofvenstam ser de stora perspektiven, är osjälvisk, orädd och har stor integritet .”

Jerker Brodén är en Gävlebo med rötterna i Nordanstig och han släpper i juni boken ”Profiler & nostalgi”. Han säger själv att profilerna är sådana han minns från hemtrakterna i Gnarp, nostalgierna är sådant som han tror att väldigt många kan känna igen sig i.

Om det är något som Per Elfström kan så är det kartor och sånt, gammal orienterare och orienteringsskribent som han är. Så nog blev han förvånad när en sökning på Sandviken på Google Maps resulterar i en liten by flera mil från gästrikemetropolen:

”Lövbacken och Östanbyn går bra. Men söker man på Sandviken så hänvisas man till en by vid Stjärnsund...” skriver Per.

Ska vi vara ärliga så är faktiskt staden Sandviken utmärkt på kartan, men adressnålen hamnar mycket riktigt i närheten av Stjärnsund.

”Nu har jag påbörjat det mest spännande konstverk som jag någonsin gjort.” skriver Ockelbokonstnären Tony Warren i ett mejl.

Han berättar att han länge gått med en idé till ett stilleben med en kudde och ett äpple. Och när nyheten om förlovningen mellan Daniel och Victoria kom han på det: Ett stilleben som symboliserar kärleken mellan kronprinsessan och Daniel från Ockelbo.

”Kudden fick symbolisera ”Mannen av folket” så det var självklart att sy upp den i jeanstyg. Den är inte helt färdig utan de sista finjusteringarna och sömmarna återstår. Det svenska äpplet (av sorten Gloster) som vilar på kudden har delar av sitt ursprung i Tyskland.” berättar Tony.

Mer om konst: Gävle kommun har fått ett nytt offentligt konstverk i Förvaltningshuset av konstnären Lena Wennberg. En stor samling av broderade fiskargubbar sprider sig i huset. Lena Wennberg har på ett lekfullt sätt låtit en broderad fiskargubbe från Förvaltningshusets utsmyckning bege sig ut till skärgården. Den 24 maj donerades en fiskargubbe till Eskö fiskemuseum.

Margot Östlund, ordförande i Esköföreningen, tog emot nummer 66 ur samlingen.

Och det är klart, vart ska en fiskargubbe ta vägen om inte till ett museum?

Bro Manskör i Storvik deltog under Kristi himmelsfärdshelgen i en körfestival på Bornholm. I festivalen deltog 19 körer från Danmark, Norge och Sverige.

I slutet av april firade Frälsningsarmén att deras öppenvård i Gävle fyllde 115 år samtidigt som Rörbergs barnkoloni fyllde 90. Det tyckte Lions Club Gävle Norra var värt att fira och skänkte 5 000 kronor till verksamheten i Rörberg.

Hansen bageri i Sandviken har gått till final i mack-SM. Helena Lindström representerar företaget i finalen den 5 augusti. Mackan hon tävlar med, och som kan bli 2009 års macka, heter Cranberry Delight.

På torsdag lägger Annika Strömberg, Högskolan i Gävle, fram sin avhandling för fil. dr-examen vid KTH i Stockholm. Avhandlingen behandlar byggherrerollen: ”Organisering och identifikation i byggherrerollen – Dialektik, möten och meningsskapande”.