Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folk mätta på all information

GÄVLE
Intresset för information om EMU och euron verkar bara bli mindre och mindre ju närmare folkomröstningen vi kommer.

Annons
Vid stadsbibliotekets ambitiösa EU-avdelning är det tunt med folk på dagarna. Det går åt en del broschyrer. Men inte är det som i våras.
- Nej, då var det mer åtgång på materialet. Men då var det inte så mycket om EMU i medierna heller. Böckerna i frågan är utlånade, men det var mer intresse för dem i våras också. Folk blir väl mätta på all information, tror bibliotekarien Gun Lundberg, som är en av dem som ansvarar för EU-informationen på stadsbiblioteket.

Under våren var det en hel del folk på de debatter och föreläsningar som anordnades i ämnet vid biblioteket. När förre Sandvikchefen Per-Olof Eriksson medverkade kom det 80 personer. Under de senaste europrogrammen har publikskarorna tunnats ut till 10-15 personer. Som under måndagens nej-kväll med lokala vänsterpartisterna Amelia Morey Strömberg och Björn Öberg.
- Det är samtidigt EMU-program på tv. Folk verkar mer intresserade av att titta på de kända politikerna, konstaterar hon.
Men trots allt så går det åt broschyrer och tidningar. Folk släntrar in och tar med sig hem för att läsa. Det är sällan hon och de andra bibliotekarierna får några frågor om EMU. Det är i så fall elever från skolor och högskolan som ska göra arbeten och behöver specialmaterial, eller folk som vill veta hur de ska söka EU-pengar för olika projekt.
Avdelningen Info Point Europa har nu funnits i tio år vid stadsbiblioteket och finansieras av länsstyrelsen, landstinget, kommunförbundet och förstås med EU-pengar. De har all upptänklig information från riksdagen, EU-kommissionen, förespråkare och motståndare till EU och EMU. Det finns både tidskrifter, böcker, broschyrer och databaser som besökarna kan använda för att lära sig mer.
Nu under valrörelsen har man också ställt upp en speciell monter med information om EMU och euron i anslutning till utlåningsdiskarna.

Där finns lite någorlunda neutral information från riksdagen, riksbanken och valmyndigheten. Men framför allt är det en hel del informationsmaterial från ja- och nej-sidorna.
Gun Lundberg tror att valresultatet påverkar intresset för informationen efter valet. Om det blir ett ja så vill nog folk veta mer om hur det ska gå till när euron ska introduceras. Den utvecklingen såg man på motsvarande informationsavdelningar i Finland när det stod klart att man skulle införa euron.
Blir det ett nej blir intresset troligen lägre för EMU-materialet.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se