Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folke överlevde sprucket aorta bråck

Varje år dör cirka tusen män i Sverige till följd av sprucket bråck på stora kroppspulsådern. Folke Sidenström från Gävle kunde ha varit en av dem. Men han överlevde och nu uppmanar han alla 65-åriga män att nappa på landstingets nya erbjudande.
– Ta chansen, undersökningen kan rädda ditt liv, säger han

Annons

Landstinget i Gävleborg kommer att börja med screening, massundersökningar, för att upptäcka bråck på stora kroppspulsådern hos män.

Alla män som under året fyller 65 år kommer att kallas till sjukhus för undersökning. Det handlar om cirka 2000 personer per år.

Undersökningarna börjar i mars och görs med hjälp av ultraljud.

– Undersökningen tar bara några minuter och är helt smärtfri, säger Christina Sjöström, en av de sjuksköterskor som ska utföra undersökningarna vid Gävle sjukhus.

Bråck på aorta är en lömsk åkomma. Bråcket bildas och växer utan att patienten känner något. Till slut kan det spricka och då är det ofta för sent. Varannan patient som kommer till sjukhus med sprucket aortabråck dör.

Om bråcket upptäcks i tid kan det oskadliggöras. Därför kan den typ av massundersökningar som landstinget nu börjar med rädda liv.

– Jag råder alla som får den här chansen att ta den, säger 76-årige Folke Sidenström, som just nu vårdas på Gävle sjukhus på grund av ett sprucket bråck på aorta.

Han hade länge haft sitt bråck utan att veta om det. I tisdags i förra veckan fick han plötsligt mycket ont i magen.

– Tjurig som jag är tänkte jag att det går över, det här är inget att söka vård för. Men värken tilltog. Och som tur är var min hustru envis och ringde efter ambulans, berättar han.

På sjukhuset upptäckte de snart vad som var fel. Den skadade kroppspulsådern ”lagades” med hjälp av ett stent, ett litet rör, som sattes på plats genom ett så kallat endovaskulärt ingrepp via ljumsken.

– Det var Kati här som räddade livet på mig, säger Folke och ger kärlkirurgen Khatereh Djavani en liten kram.

Khatereh Djavani konstaterar att Folke Sidenström haft tur som klarade pärsen så bra. Även om man överlever ett bråck på stora kroppspulsådern kan man råka ut för svåra komplikationer, till exempel hjärt- och njursvikt. Men det har Folke klarat sig från.

– Folke har en god prognos, säger hon.

Khatereh Djavani hoppas att länets män ska ta till sig Folke Sidenströms uppmaning och komma till undersökningarna

– I Uppsala har uppslutningen varit 84 procent. Det är väldigt bra. Vi hoppas på samma resultat här, säger hon.

Undersökningarna görs med befintlig personal och utrustning och ger därför inga större merkostnader. I det långa loppet lönar det sig att satsa förebyggande eftersom det är mycket kostsamt att vårda patienter med sprucket aortabråck.

– Men det viktigaste är förstås att man räddar liv och minskar lidande, säger Khatereh Djavani.

Vad händer om ni upptäcker att en man har bråck på aorta?

– Det beror på storleken. Är det över fem centimeter i diameter görs ett ingrepp. Antingen sätter vi in ett stent eller gör en konstgjord åder. Är bråcket mindre avvaktar vi och kallar patienten till årliga kontroller

Varför kallas bara män till undersökning?

– Bråck på aorta är fem gånger vanligare hos män än hos kvinnor. Det finns inga vetenskapliga studier som kunnat påvisa att screening av kvinnor skulle göra någon nytta, säger Khatereh Djavani.