Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkets hus i Gävle på fallrepet

Ekonomin har varit ansträngd under flera år. Nu kan den lokala Folkets hus-föreningen i Gävle inte längre betala hyran för ­Folkets hus. All personal har sagts upp.

Den snart hundraåriga föreningen kan vara på väg att gå i graven.

Förra onsdagen hade Lokalföreningen Folkets hus i Gävle sin årsstämma. Men mötet fick avbrytas eftersom styrelsen inte hade några förslag på hur den ekonomiska krisen ska lösas.

– Vi var flera som tyckte att mötet skulle ajourneras. Enligt stadgarna behöver stämman inte besluta om någon budget, men eftersom läget är som det är så ville stämman se en budget, säger Torgny Jacobsson som var där som ombud för andelsmedlemmen ABF Gästrikebygden.

Styrelsen fick i uppdrag att ta fram ett förslag till budget och verksamhetsplan till den 26 maj då stämman återupptas.

Under hela 2011 har föreningen varit ur stånd att betala någon hyra för sina lokaler i Folkets hus. Det rör sig om en salong med scen, konferensrum och samlingslokaler på bottenplanet och i källaren samt restaurang Borgen som föreningen stänger den sista maj. Alla tio anställda inom föreningen och det helägda dotterbolaget Estraden i Gävle AB har sagts upp.

Ledningen för Folkets hus har tidigare tonat ner problemen och sagt att verksamheten är inne i en förändringsfas. Men styrelseordföranden Åke Bengtsson medger nu att en konkurs är nära. Den direkta orsaken påstås vara den tvist som pågår mellan bolaget Estraden och Gävle kommun. Estraden hyr gasklockeområdet av kommunen för att bedriva evenemangsverksamhet där.

Förra året upptäckte kommunen att Estraden upplåtit området gratis vid flera stora evenemang, bland annat sommarens Getaway Rock Festival. Kommunen menar att Estraden på så vis även undgått att betala hyra till kommunen eftersom den hyran ska bestå av 15 procent av bolagets intäkter och 50 procent av vinsten.

”Genom att upplåta gasverksområdet hyresfritt (...) har Estraden således undgått att betala hyra till kommunen, samtidigt som ett närstående bolag till Estraden kunnat göra desto större förtjänster genom försöljning av mat och dryck”, skriver kommunen i den stämningsansökan som lämnats in till tingsrätten för att få Estraden vräkt. Tvisten är ännu inte avgjord.

– Men tvisten kostar pengar och vi får ingen riktig arbetsro. Vi har blivit försiktiga med artistbokningar och måste rusta oss för att det värsta kan hända, säger Åke Bengtsson som hävdar att kommunen känt till att Estraden upplåtit Gasklockorna hyresfritt.

Tvisten är dock inte den enda orsaken till att ekonomin krisar. År efter år har föreningen uppvisat röda siffror i boksluten, med några få undantag.

För att få bättre likviditet sommartid övertog föreningen 2007 Gävle Cityfest. Vad föreningen inte räknat med var att behöva stå för polisnotan som 2008 hamnade på 150 000 kronor och 2009 skulle ha hamnat på 600 000 kronor. I stället lades festen ner. En bidragande orsak var även att kommunen slutade stödja cityfesten ekonomiskt och i stället satsade på en skeppsfestival.

– Cityfesten blev en förlustaffär, konstaterar Åke Bengtsson.

Folkparksområdet Estraden i Sätra gick inte heller bra. Det traditionella upplägget med dans var inte längre populärt. I stället valde föreningen att satsa på Gasklockorna som skulle bli en ny och modern folkpark.

Trots att bolaget Estraden inte ökat sin omsättning nämnvärt de senaste åren tycker Åke Bengtsson att de är på rätt väg.

– Vi tycker att vi har lyckats få bra arrangemang till gasklockorna och vill gärna fortsätta utveckla området. Vi hoppas på en förlikning med kommunen, säger han.

Föreningen har även svårt att hyra ut möteslokalerna i Folkets hus som inte rustats sedan det byggdes 1947. För att få in pengar sålde föreningen 2010 själva fastigheten till Fredrik Funcke som blev majoritetsägare i ett nytt fastighetsbolag. Han är, enligt Åke Bengtsson, på väg att rusta och modernisera Folkets hus, vilket ska dra in mer pengar till föreningen. Övriga föreningar som håller till i huset drabbas inte om Folkets hus-föreningen går i konkurs eftersom de hyr av Fredrik Funcke.