Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkfest när första Prideparaden gick genom Gävle – se vår sändning här

 
Gävle Pride 2016
Visa alla artiklar

Föreläsningar, filmvisningar och fester har stått på programmet under Gävle Pride. På lördag går Prideparaden genom staden och GD och Arbetarbladet sänder live med start klockan 14.

Tv-klippet: Vi sände live från paraden – se hela sändningen här

Prideparader förknippas ofta med glädje och karnevalstämning. Temat för Gävleparaden är också "all for love", allt för kärleken.

Men Erika Wennerström, ordförande för RFSL Gävle, påminner om att paraden också är en protestmarsch.

– Fortfarande behöver det uppmärksammas att det faktiskt inte är bra. Fortfarande finns transfobi och homofobi och många har blivit utsatta för våld. Paraden blir dessutom ännu viktigare med tanke på utvecklingen i till exempel Ryssland, säger hon.

Omkring 800 personer har föranmält sig till paraden, och representerade finns företag, organisationer och politiska partier.

– Det är skönt att det är så många föreningar och företag som visar upp att vi står för det här. Det är väldigt betydelsefullt och skickar signaler till de delar av samhället som kanske inte är så positiva, säger Erika Wennerström.

Det går också bra för vem som helst att gå med i paraden. Antingen kommer man då till samlingen vid Polhemsskolan klockan 13, eller hoppar in i tåget längs vägen.

Paraden kommer att direktsändas på arbetarbladet.se och gd.se. Vi följer med tåget längs vägen, pratar med deltagare och tar även upp vad som har hänt under veckan. Sändningen börjar klockan 14.

Här går paraden

Paraden startar vid Polhemsskolan klockan 14 och går Södra Kungsgatan ner mot stan och svänger in på Nygatan. Den korsar ån vid Kvarnbron och passerar sedan Strömvallen innan man svänger av och korsar ån vid kraftverket. I Boulognern blir det sedan aktiviteter från cirka 15.30.