Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Folkligt och livligt och trångt och skojigt och stojigt”

Per Bolinder var kyrkoherde i Staffans församling från 1954 till 1960.

Han kom från Sandviken där han varit präst ända sedan 1928 och var med all rätt en mycket känd profil i hela Gästrikland.

Bolinder dog 1973, 81 år gammal. Han fick aldrig se Stortorget efter den senaste stora ombyggnaden, torget invigdes 1974. Men bygget påbörjades medan han fortfarande var i livet, och i sin roll som krönikör i Gefle Dagblad skrev han under rubriken ”Ett torg” den 28 mars 1973 följande:

”Ett torg ska inte vara pompöst, stramt, inte monumentalt. Ett torg ska vara folkligt och livligt och trångt och skojigt och stojigt. Det ska vara stånd vid stånd med brokiga, svällande rotfrukter, vippande fastlagsris, sprittande silverglänsande fiskar och kryllande skaldjur. Det ska vara trasmattor och ölgubbar och trollgubbar med sista geniala hushållsmekanismen. ”Frälsis” ska blåsa och sjunga, ungarna ska gapa, husmödrar – av bägge könen – ska knuffas och skvallra och trivas. Mot den blå himlen ska tappade, brokiga ballonger stiga under de små änglarnas tjut och veklagan. Det finns inget goare, gladare, billigare folknöje att ströva och trängas på än ett salutorg.”

Frågan är om Stortorget levde upp till Bolinders krav den gången.

Och frågan är om det gör det efter den nu aktuella ombyggnaden.

Om det någonsin gjort det.

På det här uppslaget presenterar vi bilder som skildrar olika faser av Stortorget under mer än 100 år. Begrunda och bedöm själva.