Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkmusik i dagarna tre

LINGBOFolkmusikfesten i Gästrikland fortsätter i de norra delarna av distriket om en vecka.

Annons
- Det blev en lyckad premiär i Gävle den 18 och 19 maj, säger Calle Dandanell, ordförande i arrangörsföreningen. Det kom 700 till konserthuset och det är vi mer än nöjda med.
Det bjuds på hela sju evenemang under de tre Folkmusikdagarna som inleds med Gränslösa låtar från finnskogen i Åmots kyrka fredagen den 19 juli. Sedan fortsätter det med olika dagkurser på Oklagård utanför Ockelbo och dagen avslutas med konsert och logdans.
- Här blir det också lite 70-talsmusik, lovar Anders Woxberg. Dragplåstret här blir onekligen Kvinnfölk från Ockelbo som gjorde stor succé i Gävle för två månader sedan.
På söndagen avslutas arrangemangen i Lingbo där det inleds med gudstjänst i folkton och fortsätter med Ödmårdens spelmansstämma och konster i kyrkan innan helgen avslutas med logdans på Hembygdsgården.
Senare i höst ska Hofors genomföra sitt program, medan Sandviken genomför sitt i vår.
- Varje kommun gör sitt arrangemang, men med olika förutsättningar, förklarar Calle Dandanell. Men vi vill gärna ha ett lokalt samband mellan ungdomen och vuxna och där proffsspelmännen sedan hjälper till att utveckla oss amatörer.
Mycket av folkmusiken i gränslandet mellan Gästrikland och Hälsingland är unik.
- Här finns flera gamla spelmän som i stort varit okända i bygden, men nu har deras musik tagits fram igen, säger Göte Andersson i föreningen. Ta bara Karl Lindblad från Lingbo som efterlämnat en stor låtskatt som dagens spelmän älskar.
I gränslandet dansades också polska med snurr åt bägge hållen. Något som var och är unikt.
Folkmusiken ska fortsätta de närmaste fyra åren.
JÖRGEN LARSSON