Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkomröstning trots mordet

GÄVLE
Folkomröstningen om EMU och euron äger rum som planerat på söndag.

Men kampanjarbetet avstannar i stort sett helt på grund av mordet på utrikesminister Anna Lindh.
Varken ja- eller nej-sidan tycker det är någon mening med att genomföra de debatter och föredrag som planerats. Däremot kommer de att finnas till hands vid Stortorget för de som vill komma fram och prata eller få information inför valet.
Både Frida Bylin vid Sverige i Europa och Björn Öberg vid Nej till EMU berättar att lusten till kampanj har försvunnit.
Det är ingen som känner för att ge sig in i en het debatt i nuläget. Det är helt andra tankar som sysselsätter folk nu.
- Man märker att folk är skärrade. Det här har skakat om en, säger Frida Bylin.
- Det är lite nedstämt. Man har grubblat mycket under natten och dagen, berättar Björn Öberg.

Gemensamt beslut
Partiledarna beslutade vid ett gemensamt möte i Rosenbad att folkomröstningen ska genomföras som planerat.
Alternativen hade varit att skjuta upp folkomröstningen någon månad eller till valet till EU-parlamentet i juni nästa år.
- Både alternativen är dåliga alternativ. Något nytt kan hända under den perioden som försätter oss i samma situation, motiverade statsminister Göran Persson beslutet vid en presskonferens.
Partiledarna var eniga. Våld ska inte få hindra den demokratiska processen.
- Vi ska inte ge vika utan ha en folkomröstning. Hur den här händelsen kommer att påverka den har jag inte hunnit fundera på i den här mardrömmen, sa moderatledaren Bo Lundgren efter mötet.
Valstugorna kommer att hållas öppna. Men någon polemik kommer inte att förekomma utan stugorna står öppna för att ge information till de som söker sig dit.
I det gemensamma uttalandet från de sju partiledarna förklarar man att alla kampanjaktiviteter avbryts. De sju understryker också att söndagens "resultat kommer att respekteras".
- Hur det än går kommer människor säga att mordet påverkade utgången. Men i beslutet att genomföra folkomröstningen ligger ju den enhälliga deklarationen att de sju partierna ser utslaget som fullt legitimt, sa folkpartiledaren Lars Leijonborg.

Ingen valvaka för m
Socialdemokraternas ja-general Anders Sundström räknar med att det kommer att ta några dagar att få ner alla valaffischer, men arbetet har redan inletts.
Socialdemokraternas valvaka kommer att hållas som planerat på söndag. Däremot har moderaterna beslutat att deras tidigare utlysta vaka ställs in.
Björn Öberg tycker det är bra att den blir av som planerat. Det hade varit som att kasta alla kampanjmiljoner i sjön om man hade skjutit fram folkomröstningen.
De sista dagarna skulle ha blivit väldigt intensiva, med en hel del program inplanerade för både ja- och nej-sidan. Bland annat gemensamma lokala debatter.
Frida Bylin tycker det är naturligt att de nu fryser inne. Men det blev ett väldigt abrupt stopp. Något som gjort chocken ännu större.
- Hela situationen är helt annorlunda. Nu får vi finnas mer till hands för de som behöver prata av sig och fylla i vår kondoleansbok, säger hon.
Även socialdemokraternas och centerpartiets lokala kampanjer inför folkomröstningen har nu upphört.


MATTIAS JONSSON GD/TT