Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkteatern stökar till prostitutionsdebatten

TEATER: Folkteaterns konstnärliga ledare Mattias Brunn presenterar sig för publiken med "Transaktion", en föreställning om manlig prostitution. Han tillför onekligen en ny färg till Folkteaterns palett, skriver Kristian Ekenberg.

Tandkrämen rinner. Smetar hakorna vita och flödar över kläderna. Samuel Astor och Björn Elgerd står och berättar väldigt casual om att ha sex mot betalning, och tandkrämen som rinner ur deras munnar medan de borstar ger associationer till såväl sperma som en reningsprocess efter ett dåligt ligg.

När Folkteatern ska berätta om manlig prostitution väljer de att göra det i gamla Katolska kyrkan i Gävle. Lokalen ger tematiken en extra laddning. Men det hade varit spännande att uppleva den ursprungliga idén också. Att spela pjäsen i ett hotellrum. Av praktiska orsaker fick den idén skrotas och de fick nöja sig med lokaler där någon form av transaktion har ägt rum.

Mer än hälften av alla sexsäljare i Sverige är män, ett faktum som har kommit i skymundan i prostitutionsdebatten. Kanske för att det är en obekväm sanning som komplicerar frågan för mycket för alla parter som har mycket investerat i debatten. De olika ståndpunkterna får varsitt hörn på den plastkvadrat som är föreställningens scen, mitt i kyrksalen. Skådespelarna tar på sig de olika debattrollerna i ett allt mer skränigt meningsutbyte dominerat av låsta positioner.

Läs mer: Män som säljer sex i Folkteaterns nya föreställning

TV-klipp: Se föreställningens trailer med musik av Tami T.

En pjäs om prostitution låter som en tung upplevelse, men regissören Mattias Brunn har tillsammans med ensemblen skapat en väldigt lekfull föreställning, där skratten är fler än de sköra ögonblicken och definitivt fler än de informationstunga delarna.

Måhända har de varit för medvetna om hur tungt ämnet kan upplevas, och därmed strösslat in för många skratt, ty jag saknar många av de intressanta tankespår som jag hörde ensemblen prata om när jag veckan före jul besökte repetitionerna på Folkteatern.

Stundtals blir det helt enkelt för spexigt, särskilt i de delar som recappar kända prostitutionsfilmer som ”Pretty woman”. Eller när Samuel Astor och Björn Elgerd med nakna rumpor ger exempel på andra sätt att ”hora” (som att som skådis vara statist på en paintballbana).

Hur sugen är man på ett fett bankkonto och var dras gränsen för vad som är värt att sälja?

Bäst är de delar som visar vilken välresearchad text detta är, alltså de nästan novelliknande monologerna där skådespelarna målar upp scener från olika platser i Sverige där en man säljer sex mot ersättning. Av säljare och köpare. Av olika anledningar. Av pengabehov, av lust, av tristess, av maktbegär, av önskan att känna sig åtrådd …

”Transaktion” är en föreställning som kräver mycket av sin publik, eftersom så mycket måste formas av fantasin, precis som i läsandet av skönlitteratur. Men dessa monologer innehåller så många udda detaljer och skickligt fångade stämningar att det är lätt att som publik förflytta sig till de hotellrum, bilbaksäten och skogsdungar där dessa transaktioner äger rum.

En annan aspekt som jag uppskattar är hur texten vidgar transaktionstemat bortom prostitutionen, för att närma sig dem i publiken som inte har egen erfarenhet av ämnet, men som ändå är indragna i ett samhälle där allting har ett pris. De gör det genom den klassiska leken ”vad skulle du göra för X kronor?”, med allt mer absurda scenarion att ta ställning till. Hur sugen är man på ett fett bankkonto och var dras gränsen för vad som är värt att sälja?

Ensemblen – som förutom de nämnda männen även inkluderar teknikern Sanna Adibzadeh – växlar snyggt mellan olika stämningslägen och övergångarna mellan det sköra och det skämtsamma blir inte så skarpa som de hade kunnat vara med sämre skådespelare. Tami T:s musik, som skrivits i nära samarbete med övriga involverade, bidrar också till att snabbt hitta rätt känsla för varje moment.

När jag lämnar Katolska kyrkan efter den avslutande ljusshowen känner jag mig, på gott och ont, inte riktigt mätt på ämnet. Mattias Brunn som en av tre konstnärliga ledare tillför onekligen en ny färg till Folkteaterns palett.

Fotnot: ”Transaktion” spelas i Gävle till och med 22/2, för att sedan gå på turné i länet under våren.

TEATER

"Transaktion"

Av: Samuel Astor, Mattias Brunn, Björn Elgerd

Medverkande: Samuel Astor, Sanna Adibzadeh, Björn Elgerd

Musik: Tami T

Tekniker: Sanna Adibzadeh

Katolska kyrkan, Gävle, 19/1

Produktion: Folkteatern Gävleborg