Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För dyra hvb-hem

SANDVIKENUngdomsenheten i Sandviken ska satsa mer resurser på ungdomar med sociala problem. På så sätt hoppas kommunen kunna sänka kostnaderna för hvb-placeringar.

För en tid sedan kom rapporter om att socialförvaltningen i Sandviken kommer att få ett minus i årets budget på cirka tio miljoner kronor. Det är framför allt kostnader för placeringar av unga på så kallade hvb-hem, hem för vård och boende, som dragit iväg. Redan efter ett halvår hade förvaltningen gjort av med nästa hela årsbudgeten för hvb-placeringar. Dessutom fortsätter LSS-kostnaderna att öka.
I måndags diskuterade kommunfullmäktige socialförvaltningens problem efter att moderata ledamoten Jan Hiller väckt frågan när kommunens delårsbokslut skulle tas.
- Vad gör kommunen för att minska hvb-placeringarna? frågade han.
Kommunalrådet Anette Wiktorsson svarade att ungdomsenheten har börjat agera mer på hemmaplan. Detta för att förebygga hvb-placeringar.
- Men man borde kanske göra mer. Det finns också med i budgetdirektiven inför nästa år till ungdomsenheten, att man ska göra mer på hemmaplan, säger hon.
KARIN BERGKVIST