Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För dyrt med flyktingar för Ockelbo?

OCKELBODet är tveksamt om Ockelbo har råd att ta emot flyktingar.

Annons
Det konstaterar fyra tjänsteman som utrett migrationsverkets önskan att placera 150-200 asylsökande i kommunen.
Men utredningen visar också på en rad fördelar.

Fått frågan
Migrationsverket har behov av att utöka antalet platser för asylsökande i landet. Ockelbo kommun är en av de kommuner som fått förfrågan om att ta emot flyktingar. De fyra tjänstemännen Karin Strömberg, Stina Hjern, Viveca Kittredge och Ann-Sofie Stensson skriver i sin utredning att det kommunala bostadsbolaget i våras ställde sig positiv till att hyra ut lägenheter. Då hade man ett 60-tal tomma lägenheter. I dag är situationen en annan. Nu finns 15-20 lediga lägenheter.
Någon ersättning för handläggning eller insatser för de asylsökande får inte kommunen från migrationsverket. Det skulle alltså innebära en ökad kostnad för kommunen. Mottagande av 200 asylsökande skulle innebära att en handläggare måste anställas, något som skulle kosta cirka 450 000 kronor, konstaterar tjänstemännen.
Även inom skolan skulle kostnaderna öka till följd av ett ökat behov av specialinsatser.

Även fördelar
Men att ta emot asylsökande kan också innebära en rad fördelar för kommunen. Att ta emot asylsökande innebär fler arbetstillfällen till kommunen. Dessutom kan det ge många positiva effekter för skolan att ta emot barn och ungdomar från andra kulturer.
- Med ett bra mottagande så kommer människor från andra kulturer att berika fostran och lärandet för våra barn och ungdomar, skriver tjänstemännen.

KARIN BERGKVIST