Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För få barn – Gunghästen stängs till sommaren

Förskolan Gunghästen i Sätra stängs troligen till sommaren.
Beslutet tas den här veckan.

Bakgrunden till att skolområdeschefen Eva Levin föreslår att Gunghästen, där det i dag går 35 barn, ska stängas är att antalet barn minskar i Sätra.

– Det är en stor grupp med 105 barn som slutar förskolan och går över till förskoleklass till sommaren, men som det ser ut nu är det bara 80-85 nya barn som börjar i förskolan. I Sätra har vi inte märkt att det föds fler barn, som på andra håll, säger hon.

I Sätra planeras samtidigt för en helt ny förskola av några personer som vill starta en personalkooperativ förskola med i ur och skur-inriktning på Krusbärsvägen. Men det är inte de planerna som gör att Gunghästen nu är nedläggningshotad, säger Eva Levin.

– Nej, vi hade nog fått stänga Gunghästen ändå, för vi har inte barn till alla platser, säger hon.

De föräldrar som har barn på Gunghästen har redan informerats om nedläggningsplanerna. De kommer att få önska vilken annan förskola de vill att barnen ska få börja på, och kommer att få förtur till alla kommunala förskolor i Sätra.

Gunghästens lokaler kommer inte att stå tomma även om förskolan läggs ner. De två avdelningarna ska enligt Eva Levins förslag byggas om till korttidsboende för barn som i dag finns på Engelbrektsgården.

Den tredje avdelningen i samma byggnad hyrs av den kristna förskolan Stjärnan, som kommer att finnas kvar även om Gunghästen läggs ner.

Beslutet att lägga ner Gunghästen ska tas på tjänstemannanivå. Det kommer inte att bli ett ärende för barn- och ungdomsnämnden.