Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För få maskiningenjörer utbildas i Gävle

Högskolans samarbete med företagen i Gävleborg är inte så bra som rektorn påstår, skriver Anders Fhogelin.

I tisdags 10/1 kunde vi läsa i en debattartikel av Högskolans rektor Maj-Britt Johansson om de många fina samarbeten med företag som Högskolan i Gävle själva vill peka på.

Men erfarenheten från rollen som platschef på liten verkstadsindustri i Gävle är en annan.

Av högskolans alla tusentals studerande utbildas endast någon handfull maskiningenjörer.

Gävleborg är känt över hela världen genom sina produkter, med allt från Trima frontlastare, HIAB kranar, SUNFAB pumpar, ILSBO påbyggnader, grävmaskinstillbehör från SMP parts, träbearbetningsmaskiner från Iggesund Tools, HUDDIG, alla skogsmaskiner från Alfta, verktyg från Sandvik, parkeringautomater från Gävle... och så vidare.

Alla är de typiska ”ingenjörsföretag” med avancerad teknik.

Men att anställa en (1) högskoleingenjör i Gävle tog ett (1) år, helt enkelt därför att det inte fanns några sökande. Att få tag i en civilingenjör i maskinteknik tog ännu längre tid. Samma företag söker fortfarande efter motsvarande kompetens.

Den teknik-kompetens som företagen har är till stor del 40-talister som alla ska gå i pension.

Då högskolan inte utbildar flera maskiningenjörer så riskeras hela regionens industriella fortlevnad.

Och om företagen vill ha tekniskt stöd i avancerad parametervård, svetsteknisk metallurgi, etcetera – finns ingen hjälp att få i regionen.

Anders Fhogelin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel