Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"För många barn på för liten yta"

Ytorna i Hedesunda skola blir för små för förskolebarnen.

Enligt föräldrarna följer inte Gävle kommun Socialstyrelsens rekommendationer.


– Det går inte att flytta in hur många barn som helst bara för att lokalen finns, säger Malin Helperin som har två förskolebarn.

GD har tidigare berättat om föräldrarna i Hedesunda som kämpat för at förskolebarnen inte ska flyttas från Hedesundagården och in i en flygel i skolan.

Ursprungligen skulle flytten ha genomförts i höstas, men sköts upp ett år. Förra veckan hölls ett möte mellan föräldrarna och tjänstemän från Gävle kommun. Då presenterades ritningar på hur lokalerna ska se ut, likaså utemiljön.

– Vi tycker inte att det här är hållbart, säger Malin Helperin och hänvisar till de rekommendationer som Socialstyrelsen har och som Gävle kommun också ska följa. Där framgår det att det ska finnas 40 kvadratmeter per barn i utemiljön, om det inte finns närhet till andra grönområden.

Enligt föräldrarnas beräkningar räcker skolgårdsområdet till för 22 barn, inte de 65 som förskolan dimensionerats för.

Det finns andra grönområden i närheten.

– Men det krävs så många pedagoger om de ska gå i väg med stora grupper.

Föräldrarna har också räknatt på inomhuslokalerna och konstaterar att ytorna blir för små och att ventilationen i så fall är underdimensionerad. Bland annat räcker kapprummen inte till. Malin Helperin uppskattar att 40, kanske 45 barn ryms i lokalerna utifrån rekommendationerna.

Enligt förslaget ska 65 barn kunna få plats. Vid mötet upplevde föräldrarna förslaget som färdigt för beslut, utan möjlighet att påverka.

Det stämmer inte enligt Frank Stoor, chef för utbildningsförvaltningen.

– Vi har tagit med oss synpunkter från de tre möten som varit.

Hur har ni räknat utifrån rekommendationerna?

– Jag är inte insatt i det.

Enligt Frank Stoor kommer det att tas fram ett lokalprogram för att bygga om flygeln samtidigt som skolgården dräneras och förbättras. Hela ombyggnaden kommer att kosta cirka 4, 5 miljoner. I det ska även en översyn av ventilationen ingå.

Ombyggnaden ska ske så fort som möjligt och ambitionen är att så mycket som möjligt ska vara klart till hösten. Barnen kommer dock inte att lämna Hedesundagården innan miljön bedöms som säker.