Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För många bilar och människor

På mer än 2 000 meter över havet bor Mexico Citys 24 miljoner invånare. Redan före svininfluensan använde flertalet människor ansiktsmask för att överleva den gula smogen som ligger över stan för det mesta.

Själv var jag på besök där 1979 och då träffade jag svenskar som måste flytta hem för att de inte klarade luftföroreningarna. Staden hade då cirka tolv miljoner invånare. Allergiker gör sig inte besväret att bo där, astma blir med automatik dödlig.

Jag var i Tianjin i Kina under 1989, då bar man ansiktsmask trots att bilar var ovanliga men luften var redan då under all kritik i staden. I dag är inte chaufför längre ett yrke som det var då!

Privatbilismen dödar tillsammans med industriutsläppen många människor varje år men den statistiken vill inte Kinas regering veta av.

Det vi vet om föroreningar tas ingen hänsyn till då det endast är tillväxt som gäller i dessa länder påhejade av oss. De vill se ut som oss och leva som de som har kvadratkilometer/invånare och rent vatten som fortfarande finns på några meter under jordytan. Tvättar man bilen i Mexico på en söndag får man fängelse!

Det är felet, bilarna är för många människorna likaså, om man inte kan begränsa utsläppen. Glad att jag bor i landet Sverige! Innebär inte att vi inte måste protestera mot skövlingen i länder som ligger långt bort men ändå påverkar hela jordens befolkning.

Rolle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare