Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För milda domar

Det var tidigt på morgonen den 20 november 2007 som en kraftig sprängladdning detonerade vid åklagare Barbro Jönssons ytterdörr i Trollhättan. Barbro Jönsson var känd för sitt arbete mot de kriminella mc-gängen och hade vid tidpunkten för bombdådet bland annat åtalat flera medlemmar av Brödraskapet Wolfpack.

I början av 2009 greps två män i Malmö misstänkta för dådet, båda har kopplingar till Wolfpack. För några dagar sedan avkunnades de i Vänersborgs tingsrätt mot de två männen, 24 år och 25 år gamla. Domarna blev 3,5 års fängelse vardera för allmänfarlig ödeläggelse och hot mot tjänsteman. Chefsåklagare Urban Stenkvist hade yrkat på åtta års fängelse för allmänfarlig ödeläggelse samt grovt olaga hot.

Den i sammanhanget milda domen har kritiserats från flera håll. Bland andra anser förre överåklagaren Sven-Erik Alhem att straffen är ”löjligt låga” för ett av de värsta övergrepp mot rättsväsendet som vi känner till. Alhem menar till och med att livstidsstraff vore giltiga.

Också förre justitieministern Thomas Bodström anser att det ” är viktigt att det demokratiska samhället slår tillbaka och att det, när det gäller den organiserade brottsligheten, bara är straff som gäller”. Att åklagaren förlorade i fråga om påföljden förklaras med att tingsrätten inte godtog att bombdådet var riktat direkt mot Barbro Jönsson och då föll påföljden för allmänfarlig ödeläggelse längre ner i straffskalan.

Att straffet blev så lindrigt är självfallet inte bra ur någon synvinkel. Den organiserade kriminaliteten måste hållas mycket kort och rättssamhällets representanter måste i alla väder känna det demokratiska samhällets skydd. Dåd som går mot exempelvis åklagares liv och lem ska förstås ha ett mycket högt straffvärde och ställer dagens lagstiftning hinder i vägen för exempelvis åtta års fängelse eller mera för brott av det slag det här gäller så måste lagstiftningen korrigeras.

I fallet blandas också principen om skuld genom anknytning – guilt by association – in. 25-åringen erkände nämligen och pekade ut sin 24-årige kumpan som huvudansvarig. Han menade att han själv inte skulle ha haft för avsikt att detonera bomben.

Nu fick han ingen strafflindring vilket förefaller vara ett helt rimligt beslut av Vänersborgs tingsrätt. Det ska inte gå att slingra sig undan med sådana resonemang – alla har att se upp med dem man är i lag med.

För Barbro Jönsson medförde bombdådet att hon fått personliga besvär – ingen går ju omärkt igenom hit av det här slaget – och att hon flyttat från Trollhättan privat och bytt arbete från åklagare till en tjänst vid polisen i Göteborg.

Åklagare Barbro Jönssons ytterdörr sprängdes.