Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För miljön är vindkraftverken en katastrof

Stockholmsföretaget Svea Vind Offshore AB vill exploatera kusten utanför Gävle. En gigantisk industrianläggning med 275 (!) stycken 290 meter höga vindkraftverk cirka tre kilometer utanför Iggön ska förberedas och sedan säljas till högstbjudande till hugade spekulanter.

Vindkraft är ironiskt nog en slit- och slängprodukt inom elproduktion med en maximal livslängd på 20-25 år och dessutom stadigt sjunkande effektivitet under tiden på grund av slitage. Vindkraft bär sig inte ekonomiskt utan subventioner och stöd. Det är gårdagens teknik.

För miljön utanför Iggön och Norrsundet kommer denna industrianläggning att vara en katastrof. 290 meter höga torn som täcker horisonten. Bullret. Fågellivet.

Själv har jag dryga milen fri sikt till vindkraftverken i Skutskär. De är inte i närheten av att vara lika höga och utgör ändå ett markant inslag i utsikten. På dagtid vingarna som snurrar runt. Nattetid lamporna som blinkar. Ständigt.

Vad tycker de närboende om detta? Vad tycker Gävleborna? Vad säger våra lokalpolitiker?

JS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare