Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För tidigt födda får plats i Gävle

GÄVLESedan den 12 juni ligger Christian Söderlund Gavestam på länssjukhusets neonatalavdelning.

Annons
Han kom tillsammans med tvillingsystern Ida, tre månader för tidigt född och tio dagar gammal, från Akademiska sjukhuset.
Christian är ett av de sju barn från Uppsala och Stockholm som just nu får vård i Gävle när hemsjukhusen kämpar med personal- och platsbrist.
- Det är tur att det finns någon som kan ta emot en. Men det är förskräckligt att bli utkastad från sitt eget sjukhus, säger barnens mamma Charlotte Gavestam.
Tillsammans med pappa Kent Söderlund bor de i föräldravåningen en trappa ner tillsammans med ytterligare tre föräldrar. Två gånger i veckan åker de hem till Uppsala för att ordna med posten och annat praktiskt.
- Det funkar bra här, vi blir väl omhändertagna och har fått bra bemötande, säger Charlotte Gavestam.

Valde mellan fyra orter
Tvillingarna Söderlund Gavestam föddes i slutet av den 26 graviditetsveckan. Christian vägde drygt 940 gram, Ida drygt 550. Efter en vecka på BB blev Charlotte Gavestam utskriven och familjen fick välja mellan att åka till Eskilstuna, Västerås, Falun eller Gävle.
Ida ligger fortfarande i kuvös, medan Christian ligger i säng och nu kan andas själv.
I år är första året som neonatalavdelningen, spädbarnsavdelningen, har tagit emot barn från sjukhus med platsbrist. Personalen på spädbarnsavdelningen har tidigare hoppat in på andra avdelningar när få barn har legat inne. Förra sommaren hade avdelningen mellan ett och 22 barn inlagda.
- Det är roligt att kunna utnyttja de här svackorna för att hjälpa Stockholm och Uppsala, säger Anders W Jonsson, chef för barnkliniken.

Fungerar bra
Sjuksköterskan Kicki Westling och barnsjuksköterskan Ylva Pålsson tycker också att det fungerar bra.
- Det känns jättebra, när vi har platser och de har fullt. Det är ju det här vi håller på med, säger Kicki Westling.
Även om det går bra att hoppa in på till exempel medicin är det ju bebisvård som hon har erfarenhet av.
De tar emot barn som klarar sig utan respirator, men ger andningshjälp via slang i näsan.
Anders W Jonsson berättar att samarbetet startat i Uppsala och att sedan ryktet har spridit sig till Stockholm att Gävle tar emot.
För närvarande är 13 av avdelningens 14 platser belagda. Nu måste de säga nej när sjukhusen ringer.
Att situationen är så svår i år beror enligt Anders W Jonsson på att det har blivit svårt att få tag i barnsjuksköterskor. Ett problem som man inte har i Gävle.
Ida och Christian Söderlund Gavestam får stanna till den förste september, den planerade vårdtiden, om föräldrarna vill. Men eventuellt kan det finnas plats på Akademiska sjukhuset när även Ida är tillräckligt stor för att komma ur kuvösen.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge_gd.se