Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För tjugofjärde gången - Kammarmusikfestivalen i Sandviken!

I dag startar den, kammarmusikfestivalen i Sandviken med det goda ryktet som lockar musiker från hela världen och publik från hela Sverige. I sommar för tjugofjärde gången, allt enligt ert beprövat recept.

– Vi tycker inte att vi ska växa, säger de konstnärliga ledarna Mats Widlund och Tobias Carron, på piano respektive flöjt.

Det blir ibland så med festivaler. De växer efter några år och man börjar tänka på att utvidga och då är det lätt att tappa fokus, överblick och sammanhållning. Den där lite intima charmen riskerar att gå förlorad.

Så i Sandviken och Högbo kör man efter det gamla, inkörda konceptet. Man spelar i gamla Baptistkyrkan (Drottningen) inne i centrala Sandviken. Fast en konsert äger traditionsenligt rum i Högbo kyrka på lördag klockan 12.

Antalet musiker är oförändrat, mellan 15 och 20 och till konceptet hör också att man kör med samma gager till alla artisterna.

– Det är själva idén med festivalen, säger Mats Widlund.

Sedan tre år tillbaka har man så kallade Master Classes där inbjudan gått till musikhögskolor och liknande i hela Europa. Det innebär att festivalen är förstärkt med unga musiker, i år 18 stycken mellan 19 och 25 år. Inriktningen är flöjt, piano eller violin.

Sannolikt sörjer de en hel del för den återväxt som är så viktig för kammarmusiken. Mats Widlund och Tobias Carron är lärare liksom violinisten Per Enoksson.

– Fast det är ju olika perioder i ens liv, påpekar Mats apropå återväxten och påminner sig om hur han lyssnade på rock som ung, samtidigt som han spelade klassiskt.

Lunchkonserterna på torsdag och fredag (klockan 12) är Master Classkonserter då de studerande får chansen att visa upp sitt arbete. Vid framförandet får de hjälp av pianisterna Tiina Karakorpi och Ann–Sofi Klingberg

Just Master Classes anser det två konstnärliga ledarna är något som gör den här kammarmusikfestivalen speciell. Den gemensamma förläggningen i Högbo är en annan. Inte minst de utländska gästerna tycker att det är så vackert i Högbo.

Vad mer som är nytt i år?

Jo, man har lagt en tonvikt på tonsättaren Felix Mendelssohn, 200 år i år. Han spelas på flera av konserterna.

Tobias och Mats framhåller också familjekonserten på lördag (klockan 15) som i år ges i Drottningen som en integrerad del av den stora festivalen då flera av artisterna medverkar.

– Den blir kul, säger Mats och Tobias med en mun.

”Djurens karneval” blir tydligen något extra då en rad djur uppträder. Bland annat ”Karaktärer med långa öron” som sägs vara – musikrecensenter (i Paris)! Och här blir det musik för två pianon.

Gästartisterna då?

Jo, en mix mellan utländska och svenska, konstaterar Mats.

Att Malena Ernman som deltar på den avslutande Kavalkaden på lördag (klockan 19) är en av dem har väl inte undgått någon. Hon bad faktiskt själv att få komma, försäkrar Mats och Tobias. Visserligen var det före Melodifestivalen, men ändå. En sådan superstar på sin mammas gata går sannerligen inte av för hackor.

En ryst världspianist, således en celebritet, kommer också. Han heter Vladimir Ovchinnikov, är 51 år och räknas som mycket skicklig Tjajkovskijtolkare.

För några år sen fick han ta emot Rysslanda högsta utmärkelse för musiker av dåvarande presidenten Putin.

Därmed kan han kalla sig för ”National artist of Russia, vilket onekligen låter som något särskilt.

Vi jagade på tisdagen detta världsnamn för en bild, men förgäves. Han skulle repetera uppe på orgelläktaren i Högbo kyrka sas det. Men den ryske värdspianisten stod inte att finna. Kanske vilade han vid det tillfället på maten.

Vidare får vi lyssna till islänningen Hermann Stefánsson på klarinett, den engelska Navarra stråkkvartett, Arctia pianotrio som bildades när Anders Nilsson, violin, Johannes Rostamo, cello och Tiina Karakorpi, piano gick på Edsbergs musikinstitut.

Andra gäster är lokalt bekante Per Skareng på gitarr, Mårten Larsson på oboe och Hanne Skjelbred på viola.

Vad mera?

Jo, årets stipendiat ur Rune Jönssons Musikfond är flöjtisten Christopher Lehmann som tilldelas utmärkelsen under lördagskvällens Kavalkad.

En namnkunnig presentatör finns på plats: Elisabeth Husmark, ”känd från radio och TV”. Hon kommer att presentera Master classelevernas lunchkonserter samt programmet på lördagens Kavalkad, ett program som i vanlig ordning är hemligt.

Och, slutligen, invigningstalare på kvällens konsert är konserthuschefen i Gävle, Beryl Lunder.

Spel upp, maestro!