Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För vi har tagit realen...

Det är ordning på min vän Börje Andersson, som lämnat in det här gamla skolkortet. Han efterlyser inga namn, för han har sparat alla anteckningar tillsammans med fotot ända sedan våren 1959 då den här klassen tog realen på Praktiska Realskolan.

Det finns trots det goda skäl att publicera bilden just nu. Detta var nämligen den första klass som tog realexamen på den då alldeles nybyggda och väldigt omskrutna skolan på Söder, och i dagarna har det gått exakt 50 år sedan denna historiska händelse inträffade.

Känner ni igen er, gamla Praktiselever? Här är alla namnen:

Övre raden: Göran Jonsson, Börje Andersson, Bertil Jonsson, Bo Nordberg, Kurt Strömbom, Lars Linder, Karl-Gunnar Pettersson och Lennart Öström.

Mittenraden: Anita Karlsson, Harriet Wennberg, Britt-Marie Öberg, Mona Jönsson, Kerstin Holm, Gun Wennberg, Kerstin Steffner och Gunlög Öhlander.

Främre raden: Ingegerd Wadström, Marianne Eriksson, Anita Edlund, Katarina Sundin, Anita Wentzel, Eva Händén, Anita Englund, Gunnel Åberg och Rose-Marie Magnusson.

Och ni som går i skolan i dag, ni har förstås inte en susning om vad realexamen och Praktiska Real var.

Här är facit:

1. Realexamen tog man innan man fick fortsätta på gymnasiet. Det var nästan samma ståhej, fast mössan var grå i stället för vit. Egentligen var det just inte märkvärdigare än att gå ut nian, men vi som tog realen tyckte att det var ganska fint ändå.

2. Praktiska Real var en realskola, men mer yrkesförberedande än Knoddet och Borgis där man också kunde ta realen.

Knoddet? Jo, läroverket.

Läroverket? Jo, Vasaskolan heter det numera.

Och Praktiska Real var väl lite för bra för att få leva vidare. Den dog ut, och skolbyggnaderna övertogs av Polhemsskolan som jobbar ungefär på samma sätt men på gymnasienivå. Och det går bra för Polhem – där bygger man just nu ut så det står härliga till, och det gläder väl de flesta.

Men den fina gamla folkskolan Söderskolan, som står tom och ödslig bara ett kvarter bort i sydöstlig riktning, stryker en tår ur ögonvrån och undrar vart alla barn tog vägen.

070-1554372