Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar ger inte upp

SANDVIKEN
Ett föräldrapar i Bovik ger inte upp kampen om att deras dotter ska få gå på dagis i Forsbacka.

Nu har de överklagat kunskapsnämndens beslut till länsrätten.
I dag går flickan på dagis i Årsunda i Sandviken, den kommun hon är skriven i. Om hon istället fick gå i Forsbacka, i Gävle kommun, skulle sträckan mellan hemmet, dagis och arbetet kortas med tre mil om dagen. För att få slippa alla extra resor lämnade föräldrarna in en ansökan om ett dagisbyte till kunskapskontoret i Sandviken i våras.
I slutet av maj i år beslutade Kunskapsnämnden att inte köpa någon dagisplats i Gävle kommun. Inget har förändrats sedan dess.
- Då köper vi en plats i en annan kommun som kostar x antal tusen om året som måste tas från annan verksamhet, säger nämndsordföranden Klas Palmér, s.
Men de argumenten biter inte på föräldrarna som anser att kommunen inte agerat utifrån kommuninnevånarnas intressen. Beslutet strider mot lagen, hävdar de, och överklagar till länsrätten.
Sedan december 2001 finns ett gränsöverskridande samarbetsavtal inom barnomsorgen mellan Gästriklands kommuner. Ibland, som i fallet med familjen i Bovik, ligger närmsta dagis i en annan kommun. Tanken är att det då ska vara möjligt för en kommun att köpa en dagisplats från grannen. Klas Palmér berättar att samarbetsavtalet diskuterades när beslutet togs i våras, men att nämnden inte var bunden av att utnyttja det.
Frågan är då vilket värde samarbetsavtalet har. När kan det bli aktuellt med köp av dagisplats från grannkommunen?
- Om vi inte kan bereda plats, säger Klas Palmér.
JOHAN PIHLBLAD
026- 27 75 92
johan.pihlblad_gd.se