Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldraupprop mot ståplats

ÅRSUNDA
"Vi vill inte att våra barn skall behöva stå i bussen till och från skolan".
Ett upprop med den överskriften och ungefär 350 underskrifter lämnades in till tillväxtkontoret i går.

Annons
Från Årsunda
Uppropet gäller morgonbussen 47 från Årsunda som är i Sandviken klockan åtta.
- Där har vi två bussar som kör parallellt med varandra. Och antalet stående är lägre än vad lagen säger, säger Mattias Andersson, ansvarig för kommunikationsfrågor på tillväxtkontoret.
Han tror att problemet till stor del beror på att skolungdomarna gärna åker på samma buss som sina kamrater, och att det bara är en av bussarna som är överfull.

Kan byta
Varje morgon trafikerar två bussar linje 47. Den ena startar i Österfärnebo, den andra i Berga. Sedan väntar de in varandra i Årsunda, så att resenärerna kan byta buss om de vill. Ett likadant möte sker på Hantverkarbacken innan en av bussarna kör vidare till Söderskolan, förklarar Mattias Andersson.

Väldigt dyrt
Att sätta in ytterligare en buss den aktuella tiden skulle vara väldigt dyrt. Just på morgonen är alla bussar i trafik, och det skulle innebära att man tvingades skaffa en extra buss för att köra den aktuella turen. En buss som sedan skulle bli stående oanvänd resten av dagen.
Förutom linje 47 från Årsunda är har det även varit problem med morgonbussarna från Järbo och Storvik.
Som Gefle Dagblad skrev för snart två månader sedan beror problemet på Storviksbussen på att gymnasieskolan inte berättat för X-trafik vilka tider deras elever reser till skolan.
Enligt Mattias Andersson beror en del av problemet på buss 47 på att det finns väldigt många gymnasie- och högstadieelever i de södra kommundelarna just nu.

MAGNUS LUNDQUIST
026-27 75 98
magnus.lundquist@gd.se