Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förändrad expertskatt gynnar Brynäs

Det kan bli billigare för Brynäs att värva utländska spelare framöver – detta tack vare en planerad förändring i den så kallade expertskatten.
– Spontant borde det gynna oss, men jag vet för lite om det än, säger sportchef Micke Sundlöv.

Artistskatt finns sedan tidigare, och är något som Brynäs utnyttjat vid några tillfällen. Den innebär att spelaren bara betalar 15 procent i skatt, men kräver också att personen i fråga bara befinner sig i Sverige i 183 dagar.

– De tre senaste säsongerna har vi inte haft någon artistspelare, jag tror Nick Angell var den senaste. Vi slutade med det eftersom vi vill ha gruppen tillsammans redan från början och tyckte att det rörde till sig för mycket när det kom folk i mitten av oktober, säger Sundlöv.

Expertskatten innebär att en utländsk medborgare som arbetar i Sverige slipper betala skatt på 25 procent av sin inkomst. Den finns redan i dag, men reglerna är lite otydliga eftersom det är en bedömningsfråga vilka personer som kan kallas experter, och idrottsmän kommer sällan eller aldrig i fråga.

Nu lanserar regeringen en förändring av expertskatten som innebär att alla utländska medborgare som tjänar över två basbelopp i månaden (85 600 kronor) får denna skattelättnad. Tidsbegränsningen blir då tre år i stället för 183 dagar, vilket är en stor skillnad jämfört med artistskatten.

På de 25 skattebefriade procenten betalar arbetsgivaren dessutom inga sociala avgifter.

– Det kommer att bli ett lyft för elitserien. Det blir lättare att rekrytera spelare och vi kan konkurrera på ett annat sätt med exempelvis finländarna, säger Anders W Jonsson, Gävleborgs riksdagsledamot för Centerpartiet.

Micke Sundlöv i Brynäs är försiktigt optimistisk.

– Det låter ju som att det här hade kunnat hjälpa oss lönemässigt, vi har ju haft flera utländska spelare i Stephen Dixon och Juuso Hietanen. Det kan nog bli lite lättare att få hit utländska spelare eftersom de ofta tittar på nettolönen.

För allsvenska Gefle IF betyder en förändring av expertskatten ingenting i nuläget, trots att klubben har två icke-svenska medborgare i Yussif Chibsah och Zakaria Abdulai.

– Vi har ingen glädje av det. Det finns ju en hake i att man måste komma upp i en viss lön, säger ordföranden Leif Lindstrand.

– Men vi ska givetvis titta på det och se hur vi eventuellt kan utnyttja det i framtiden.

Den föreslagna ändringen gör att Sverige kan få samma system som i Danmark, som ofta framhålls som en svår konkurrent när det gäller att locka till sig duktiga fotbollsspelare.

– Jo, men det gör det inte lättare för oss att behålla våra spelare, däremot att ta in nya. Det här är givetvis inte anpassat för idrotten utan för näringslivet i första hand, säger Lindstrand.

Regeringens förslag ska nu utredas. Förhoppningen är att de nya reglerna ska börja gälla från januari 2012.