Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förändring är första steget

Gävleborg är sämst i landet när det gäller hälsa för personer med psykisk funktionsnedsättning.

Men det ska det bli ändring på.

– Jag har minskat på snuset och gått ner flera kilo, säger Kenneth Hedström.

Till sin hjälp har han haft två hälsopedagoger.

Hälsopedagogerna Emma Starborg och Sofi Hult vill få till en bättre hälsa på Smassens väg 47 i Sandviken. Här bor personer med psykisk funktionsnedsättning. De ska bli bättre på motion, stress och kost. Dessutom minska eller sluta helt med alkohol och tobak.

– Nu är vi ett skede där de får önska vilka aktiviteter de vill prova på. Det är floating, yoga och dans. Tidigare har vi lärt ut handmassage, säger Sofi Hult.

Projektet ”Hälsa tillsammans” påbörjades i november förra året och varannan vecka besöker hälsopedagogerna boendet. Resultaten börjar märkas. Fler personer har fimpat, någon har börjat träna igen och många har insett tjusningen med långa promenader.

– De lagar nyttigare snacks och mellanmål här och flera har minskat på godiset. De tänker mer och mer på vad de stoppar i sig, säger Sofi Hult.

– Vi märker även att de som bor här är mer glada och framåt nu. De skiner upp när vi kommer hit och kommer med egna förslag.

Det här gäller inte bara de som bor där. Även personalen går en nyttigare vår till mötes. De har deltagit i en utbildning om motiverande samtal och haft en tävling med stegräknare.

– I dag ska vi prata om hur man får till en förändring och efter förändringen så väntar belöning. Man kan köpa en skiva, gå på kafé eller få massage, säger Sofi Hult.

Avslutningen är 10 juni. Men både Emma och Sofie hoppas på en fortsättning i höst.

– Vi hoppas att flera boenden i länet ska köpa in den här satsningen. Det är många som mår dåligt och då är det bra om vi kan förbättra någon levnadsvana, säger Emma Starborg.

De är nu nominerade till Årets folkhälsoinsats i Gästrikland.