Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förändring på riktigt? Då röstar man med S, V och MP...

Sverigedemokraterna i Gävle gick till val på att lova sina väljare förändring på riktigt. Det var uppenbarligen ett budskap som gick hem, eftersom partiet ökade sitt lokala röstetal. konstaterar Lars Beckman, M.

Vilken förändring var det då som SD sökte mandat för?

Uppenbarligen var det inte att förändra kommunledningen i Gävle bestående av MP, V ochS eller den förda politiken. I tre skarpa voteringar i Gävle kommunfullmäktige så har SD aktivt gett det mörkröda styret sitt stöd.

Det gällde i valet av kommunfullmäktiges presidium, valen till kommunalråd och nu senast i valen till ordförande och vice ordförande i de kommunala bolagen.

I praktiken betyder det att en väljare som eventuellt har borgerliga sympatier som valde att flytta sin röst från ett alliansparti till SD valde att rösta på det mörkröda styret. Det är väldigt svårt att förstå ut det kan vara att genomföra en förändring på riktigt.

Jag har väldigt svårt att se hur Ulla Andersson, V, skulle vara bra i den politiska ledningen för Gavlegårdarna, men SD har tydligen sett styrkor och kvaliteter som jag inte har sett.

Om en vecka ska kommunfullmäktige fatta beslut om en budget för Gävle kommun. Det är ett viktigt beslut och det har betydelse för Gävleborna vilken budget som vinner gehör i kommunfullmäktige.

Det saknas verkligen inte utmaningar för Gävle. Andelen utrikesfödda som saknar arbete är 37 procent enligt Gävle kommuns egen årsredovisning. Vi har en ungdomsarbetslöshet som ligger i topp i Sverige, och vi har problem med ett uselt företagsklimat. Att arbetslösheten ligger så högt är självklart en konsekvens av det usla företagsklimatet.

Vi behöver en ren och snygg kommun. Det är inte acceptabelt att gräsmattor inte klipps i Gävles ytterområden. Det ett påtagligt tecken på vanstyret av Gävle, att våra gräsmattor inte klipps eller att skräpet inte plockas upp.

Gävle har en kommunalskatt som avviker väsentligt från omvärlden. I närliggande Tierp så är kommunalskatten väsentligt lägre än i Gävle, trots att Tierp är en mindre kommun.

Vad är solidariteten och rättvisan i att familjer som bor i Tierp får 6 000 kronor mer att röra sig med per år jämfört med motsvarande familj i Gävle? (vid en inkomst per person på 25 000).

Alliansens långsiktiga ambition är mycket tydlig. Vi måste återställa kommunalskatten till en nivå med jämförbara kommuner, så att Gävleborna får tillbaka samma köpkraft som de som bor i andra kommuner.

Hur kommer då SD att rösta – som har lovat sina väljare förändring på riktigt?

Enligt uppgifter till lokala medier så avser SD att rösta på ett sådant sätt att majoritetens budget vinner. Kanske har SD lyssnat på den ledande vänsterpolitiker som uttalade sig i SR P4 Gävleborg och uppmanade SD att rösta på ett sådant sätt att den mörkröda budgeten vinner i Gävle kommunfullmäktige.

I Gävle kan du alltså rösta på SD, V, MP eller S. Utfallet blir detsamma oavsett hur du röstar. Fortsatt mörkrött styre. Ett styre som skadar Gävles utveckling och framtid.

För de väljare som har borgerliga sympatier så är det värt att uppmärksamma hur SD röstar och agerar. Vill man som väljare ha förändring på riktigt i Gävle så är det viktigt att man väljer Nya Moderaterna och alliansen i nästa val, oavsett när det blir.

Lars Beckman, M

Kommunfullmäktigeledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel