Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förändringar i vården diskuterades

GÄVLELina Ifwer, sjuksköterskan som drog igång uppropet för fler vårdplatser och mer personal, är besviken på att det inte blev fler konkreta resultat av torsdagens diskussionsdag på sjukhuset.

Vårdförbundets förvaltningsföreträdare Gunilla Nordström ser den som ett avstamp.
- Man önskar sig svanhopp, men får nöja sig med myrsteg. Jag förstår att man känner vanmakt och att man inte orkar, ändå måste vi ju klara det, säger Lena Munkhammar, sjukhusdirektör, som är nöjd med dagen.

Upprop
För några veckor sedan gick Lina Ifwer tillsammans med 276 arbetskamrater ut med ett upprop om att vården måste ha mer resurser eftersom patienter far illa, personal mår dåligt och anhöriga kommer i kläm efter den senaste stängningen av vårdplatser. På torsdagen träffades sjuksköterskor, verksamhetschefer, fack och sjukhusledning för att prata om vad som kan göras. I grupper diskuterade de fram förslag på förändringar. Dessa ska nu sammanställas och skickas ut till alla avdelningar.
- Vi hade väntat oss feedback. Det fanns 72 förslag. De kunde ha sagt: Det här kan vi göra något åt. Det här kostar inte så mycket så det kan vi skjuta till pengar till, säger Lina Ifwer, som tycker att de redan nu diskuterar på avdelningarna vad de själva kan göra.
Före sommaren ska dock sjukhusledningen se över fördelningen av vårdplatser för att minska överbeläggningarna på medicinblocket.
- Det är akut, annars klarar vi inte sommaren, säger Gunilla Nordström.
Hon tycker att uppropet och mötet är bra eftersom det lyft upp problemet med att man inte känner sig delaktig till ytan.
- Det är jätteviktigt att vi följer upp det här i höst så att vi ser hur vi har lyckats.

Måste tas på allvar
Också Lena Munkhammar säger att uppropet visar att personalen inte känner sig hörd. Det måste ledningen ta på allvar och se till att den struktur med medbestämmandegrupper som finns fungerar.
- Det finns en bild av att ledningen inte känner till hur det är och vi gör inget och det tycker jag känns orättvist, säger hon.
Den beslutade intagningsenheten är ett exempel på ledningens arbete, men eftersom det är svårt att hitta personal kommer den kanske inte i gång till sommaren som planerat.
Lena Munkhammar säger att hon är bekymrad över situationen på sjukhuset, men hon hoppas att idéerna till förbättringar ska göra att personalen orkar lite till.
Om vårdplatsfördelningen förbättras och medicinskt färdigbehandlade kan skrivas ut skulle det hjälpa, även om det inte är tillräckligt.
- Jag ser i dagsläget inte några möjligheter att göra några fler vårdplatsreduktioner, säger hon.
Lina Ifwer säger att hon nu sätter punkt.
- Jag har gjort allt som står i min makt och ändå händer ingenting. Maktlösheten har blivit större.
ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se