Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förare friad – och fälld

Chauffören somnade vid ratten och körde av vägen. I tingsrätten friades han på grund av sömnapné. I går dömdes han till fängelse av hovrätten.
– Nu får jag tillbaka lite hopp om rättssamhället, säger Eva-Lotta Mann, som skadades i olyckan.

Den 19 juni 2006 var ett sällskap på väg hem från en diskodanstävling i Slovakien. Efter att ha varit på väg i över ett dygn stannade bussen och släppte av passagerare i Västerås. Den dömde chauffören och bussens ägare turades om att köra och efter stoppet i Västerås tog han över ratten vid kvart i elva på kvällen.

Drygt tre timmar senare körde chauffören av riksväg 67 mellan Gysinge och Hedesunda.

– Jag hade precis varit på toa- letten och stod upp. Jag kastades omkring och när bussen stannade var jag nästan längst fram. Det gick 100 meter i diket, säger Eva-Lotta Mann.

Flera passagerare och chauffören skadades. Eva-Lotta Mann blev blåslagen och kunde inte lyfta sin treåriga dotter på hela sommaren. Dottern pratar fortfarande om hur mammas ben och rygg såg ut med alla blåmärken.

Eva-Lotta Mann åker helst inte buss, även om hon måste det i jobbet som lärare, eftersom eleverna skjutsas till en gymnastiksal på en annan ort.

– Men någon lång bussresa blir det aldrig mer.

Chauffören åtalades för grov vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada. Direkt efter olyckan bad han passagerarna om ursäkt och förklarade att han måste ha somnat vid ratten.

Det höll han fast vid i tingsrätten, men hade också ett läkarintyg på att han led av sömnapné, vilket innebär att personen får andningsuppehåll under sömnen och därmed sover sämre. Ett av symptomen är att personen känner sig trött under dagen. Personen kan också vänja sig vid tröttheten och tycker då inte att den är onormal.

Han förklarade också i tingsrätten att han inte kände sig trött när han tog över körningen och att han i så fall hade sagt till sin kollega.

Tingsrätten ansåg att det inte var bevisat att chauffören kände sig trött innan olyckan och därför friades han, en dom som Eva-Lotta Mann fortfarande har svårt att förstå.

– För mig är det osannolikt. Han gjorde ett misstag men behövde inte stå för det.

Domen överklagades och i går kom hovrättens dom. Chauffören döms till två månaders fängelse.

Hovrätten anser att förklaringen om sömnapné inte är tillräcklig, eftersom det inte kan jämföras med narkolepsi, där personen kan somna utan att ha känt sig trött innan.

Chauffören ska också betala skadestånd till två av passagerarna. Eva-Lotta Mann får 4 000 kronor för sveda och värk.

– Det är ju bara symboliskt. Men det blev rätt till slut.