Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förare hoppade i vattnet när kran välte

GÄVLE
En kranförare i 25-årsåldern kastade sig handlöst ur hytten när en 65 tons mobilkran välte över kajkanten i Fredriksskanshamnen på måndagen.

Annons
Föraren hamnade oskadd i vattnet och hjälptes upp på torra land av en anställd vid stuveriet.
Kranarmen stod fast på botten strax utanför kajkanten där vattendjupet är sju meter.
- Det riktiga en sådan här gång är att sitta kvar i hytten och hålla sig fast. Nu gick det dessbättre väl men föraren hade lika gärna kunnat hamna under kranarmen.
Det säger Transports skyddsombud Conny Bergsman efter en inspektion på platsen för missödet.

Skulle lossa lera
Samtidigt inser han att det är naturligt att hoppa från en kranhytt som är på väg att välta ner i vattnet.
Gävle hamn har numera fem mobila kranar. Fyra av dem går på larvfötter och den femte är hjulburen. Det var den som välte.
Föraren körde fram kranen till en av kajplatserna vid lunchtid. Mobilkranen skulle assistera ett fartyg som väntades på eftermiddagen för lossning av kaolinlera.
Kranarmen får inte svängas ut förrän stödbenen i vart och ett av fordonens hörn har skjutits ut och justerats så att maskinens tyngd vilar på benen.

Två kranar bärgade
Stödbenen var inte utfällda när kranen välte.
Riktigt vad som hände är ännu oklart.
Kranföraren klarade det ofrivilliga badet utan fysiska skador men var helt naturligt uppskakad och fick lämna arbetet för resten av dagen.
Två mobilkranar beställdes för bärgningen. Man inväntade en expert från tillverkaren i Örnsköldsvik för att inte riskera ytterligare skador på kranen när den lyftes på rätt köl igen.
Fartyget fick vänta med att angöra Fredriksskans de timmar det tog att få undan den välta kranen.

OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se