Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbud mot GMO vettigt

Någon hade ”råkat” blanda genmodifierat spannmål i det kraftfoder som skånska mjölkbönder matade sina kor med häromveckan. Så kan det tydligen gå i dagens jordbrukssamhälle.

Jag är väldigt skeptisk till GMO och undrar om det inte vore vettigt med ett förbud inom EU. Särskilt som den här typen av ”misstag” inte går att göra ogjorda. Skånemejerier och Arla hade redan levererat ost och fil gjorda av genmiffomjölken till skånska butiker när fadäsen upptäcktes. Och då var det såklart redan försent att göra något. Det är ungefär som med salmonellalarm. När svaret på analysprovet kommer har köttfärsen redan sålts och ätits upp. Allt går så fort i matkedjan.

Det är galet hög luftfuktighet och bananflugorna har kalas i kompostpåsen. Rötmånad pågår. Sänk temperaturen någon grad på kylskåpet och låt inte maten stå framme längre än nödvändigt. Samma råd som alltid alltså. Kylväskan får följa med till mataffären.

Jane Palmborg vid Statens kriminaltekniska laboratorium som undersöker alla de glasbitar som under våren hittades i Kronfågels frysta kyckling konstaterar att en hel del av glasfynden i själva verket är plastbitar. 65 av de drygt 100 fynden som lämnats in är dock glasbitar. Varför de hamnat i kycklingen är det fortfarande ingen som vet.

– Det finns ingenting som tyder på att det varit om någon form av riktade sabotage eller att en och samma gärningsman medvetet ska ha stoppat in det här i matvarorna, säger Jane Palmborg till Sydsvenskan.

Nu sticker jag till västkusten där det förhoppningsvis är sommar några veckor till. Nu vankas det krabba, färska räkor och en och annan havskräfta. Ni får ha det så kul

med langos och godisremmar på yran och havsfesten under tiden!