Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbud mot zinkoxid för barn

Solkrämer med zinkoxid som UV-filter får inte längre säljas. Krämerna är av samma typ som tidigare har rekommenderats till barn.

– Vi vill att riskerna med de här produkterna ska utredas ordentligt först, säger Monica Tammela, chef på enheten för kosmetika på Läkemedelsverket till tidningen Vi Föräldrar.

Läkemedelsverkets beslut innebär att tio företag inte längre får sälja de solskyddsprodukter som de marknadsför för att de innehåller zinkoxid.

På listan finns: ACO Barn Sollotion SPF 15 och SPF 25, Bamse Solkräm SPF 30, Bamse Sollotion SPF 20, Bamse Solstick SPF 30 och SPF 30+ For Children.

Zinkoxid är inte godkänt som fysikaliskt UV-filter inom EU, eftersom hälsoeffekterna anses vara oklara. I de ifrågasatta solskyddsprodukterna förekommer ämnet i form av mycket små så kallade nanopartiklar.

– Det pågår en diskussion om ifall dessa små partiklar tränger ner i huden eller inte och frågan är inte ordentligt utredd, säger Monica Tammela.

Saken utreds nu på EU-nivå och de aktuella produkterna förbjuds av försiktighetsskäl. Zinkoxid kan fortfarande användas i andra typer av produkter, som vanliga hudkrämer.

Källa: Vi Föräldrar