Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbundet backar: Kritiserade regler för ponnyryttare slopas


Till nästa säsong kommer de nya reglerna om åldersgrupper för ponnyryttare att upphöra.…


– Det är bra att förbundet har lyssnat på kritiken och verkligen tagit den till sig, säger Jessica Wennerström på Gävleborgs ridsportsförbund.

Annons

Reglerna som handlade om höjd maxålder från 18 år till 20 år och nya åldersgrupper som lades till för ponnyridning i hoppning, dressyr och fälttävlan har varit hårt kritiserade av aktiva inom och runt sporten.

Kritiken har handlat om att det blivit mer omständligt på flera håll på grund av grupperna.

– Det blev väldigt långa tävlingsdagar och dyrare för arrangörerna, men det kunde även bli orättvist för tävlande inom mindre distrikt som vi är då det är svårt att få ihop tillräckligt med ryttare för alla grupper, säger Jessica Wennerström från Gävleborgs ridsportsförbund.

På vissa tävlingar var kategorierna tvungna att slås ihop, vilket med den höjda maxåldern gjorde att ungdomar i tidigt tonår kunde tvingas möta 20-åringar.

– Tillsammans fungerade det inte riktigt, men tanken bakom själva höjningen av åldern var god, säger Wennerström.

Hon menar att 18-åringar befinner sig i en avgörande period och om man tar ifrån dem ponnyridningen kan det hända att de försvinner ur ridsporten helt.

Så för att göra det bättre för ungdomar och inte tvinga dem till stor häst innan de är redo och hålla dem kvar inom ridsporten infördes den regeln.

Regeln om att man får vara ponnyryttare tills man är 20 år kommer inte att slopas tillsammans med de nya reglerna.