Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ford – en av våra främsta berättare

På sitt oefterhärmliga, stillsamma vis, bygger Richard Ford upp en berättelse om en familj och ett misslyckat rån som blir brett allmängiltig.

Christer Forsberg har läst och imponerats.

Annons

Det har hunnit gå sex år sedan Richard Ford avslutande sin mäktiga romansvit om fastighetsmäklaren Frank Bascombe, med boken "Som landet ligger".

För många av oss som följt Fords författarskap har det varit en lång väntan, som nu äntligen är över.

Först tänker jag berätta om rånet som våra föräldrar begick. Sedan om morden som inträffade senare. Det är en mäktig inledning till romanen. Ett intro, som sätter tonen direkt.

"Kanada" är en berättelse som utspelar sig i ett nu och då, där Ford valt att låta romanen berättas av den 66-årige, nyligen pensionerade collegeläraren Dell.

Romanen tar sin början i ett tidigt sextiotal, där de 15-åriga tvillingarna, Dell och hans syster Berner, lever med sina föräldrar i den lilla sömniga hålan Great Falls.

Syskonens uppväxt präglas av stor lojalitet till föräldrarna. Föräldrarna älskar sina barn, men har svårt att få sina liv att fungera. Två motsatser, som aldrig hade förutsättningarna att skapa något gemensamt. Hans optimism, hennes alienerade skepsis. Att han kom från sydstaterna och hon var en judisk invandrare. Hans avsaknad av utbildning, hennes stora intresse för den och känslan av otillfredsställdhet.

Och i detta disparata nålsöga, riktas romanens fokus mot framför allt Dell och hans syster.

Med ett tillsynes enkelt berättande, bygger Ford stillsamt, på sitt oefterhärmliga vis upp berättelsen om familjen och vägen till det illa planerade bankrånet, som skall förändra allt. Fords omsorg om detaljerna, får romanen att röra sig framåt med en dramatisk nerv, som får mig att häpna. Hur bär han sig åt?

Familjen står i centrum, men romanen befolkas också av ett myller av outsiders och märkliga personlighetstyper, som alla bär fram historien.

På ytan sker inte speciellt mycket till en början. Fadern Bew, är en sydstatscharmör, som försöker hitta en ny utkomst efter att ha lämnat flygvapnet. Modern Neena med sin lite lätt nervösa och inbundna hållning, håller sig och barnen för sig själva.

Den analytiske Dell, är lite av en inåtvänd grubblare. Läser om biodling och odlar sitt schackintresse. Men framför allt är han en som accepterar sakernas tillstånd. Berner agerar och tidigt är på väg vidare.

Efter det taffligt genomförda rånet och efter att föräldrarna hamnat i fängelse, rymmer Berner till Kalifornien. Dell hamnar via en vän till familjen i Kanada, i en gudsförgäten håla en bit från gränsen till Montana. Utifrån det utkylda skyffe han får sig tilldelat och arbetet för mat och husrum, ställs Dells existens på huvudet.

Richard Ford ställer definitivt fler frågor än han ger svar. Hur skapar och omskapar vi våra liv? Dells acceptans av sakernas tillstånd är kanske ett svar.

"Kanada" är en komplex roman som inte låter sig fångas på ett enkelt sätt. Till skillnad från de tre tidigare romanerna om Frank Bascombe, som utspelade sig i sin samtid, är "Kanada" mer av en mångfacetterad konstruktion. Gemensamt är berättelsernas breda allmängiltighet.

Det går ett starkt stråk av melankoli och förtvivlan, men också hoppfullhet genom romanen.

Men melankolin hos Ford låter sig också omfamnas av en förlåtande humor och en stor portion av mänsklig värme. Det är så vi lärt känna hans författarskap sedan tidigare och här får den extra bärighet. Med den nyutkomna romanen "Kanada", befäster Richard Ford definitivt sin position som en av sin generations främsta berättare.

Christer Forsberg