Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördelar med egen dator

Alla elever och lärare i Sandviken ska få en egen dator. Sammanlagt kommer det att kosta 18 miljoner kronor per år för kommunen. Projektledaren Erik Holmqvist känner sig dock trygg.

Annons

I förrgår delades de första datorerna ut till eleverna på Murgårdsskolan. Fram till hösten 2014 ska alla elever och lärare få sin egen dator.

– I dagsläget finns det runt 2 000 datorer inom skolan. När alla har fått en ny dator har vi delat ut ungefär 6 500 stycken, säger Erik Holmqvist.

Driftkostnaden för att hålla igång projektet ligger på 18 miljoner kronor per år. Men Erik Holmqvist känner sig trygg. Han menar att det finns många andra kommuner som har köpt in datorer och delat ut till elever utan att tänka på de pedagogiska aspekterna.

Men genom ett samarbete mellan Högskolan i Dalarna och Sandvikens kommun ska den pedagogiska ramen vara säkerställd. Bland annat har lärare fått gå en högskolekurs för att kunna hantera den nya undervisningsmetoden.

– Vi har gjort en bra utvärdering på forskningsbasis så vi har på fötter när vi inför det här. Det känns skönt.

Gun-Marie Wetso är filosofie doktor i specialpedagogik med fokusområde lärande och komplicerat lärande på Högskolan i Dalarna. Hon leder projektet och har lagt upp konceptet med utbildning och forskning. Bland annat har hon följt elever som använt den nya metoden och hon menar att det redan går att se fördelar på vissa håll.

– Vi har sett att elever med olika inlärningsproblem blir mer motiverade. Tidigare kanske de hade en stödlärare, men med hjälp av pedagogiska verktyg i datorn kan de stanna inom klassens ram och elevernas självkänsla stärks, säger hon.

Annons