Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fördelning av vårdpengar ändras

GÄVLELandstingets omdiskuterade modell för geografisk fördelning av sjukvårdspengar ska revideras. Modellen anses föråldrad.

- Sedan den infördes för tio år sedan har sjukvårdens struktur i länet genomgått stora förändringar, säger Lars-Axel Carlsson, budgetchef vid landstingets ledningskontor.
Landstinget i Gävleborg fördelar sedan 1992 sina sjukvårdspengar enligt ett system som är tänkt att skapa geografisk rättvisa i länet. Störst betydelse för fördelningen har befolkningens storlek och ålder. Ju fler personer som bor i ett område och ju äldre befolkningen är desto mer pengar går dit.
Men även geografiska avstånd till sjukvårdsinrättningar och förekomsten av ohälsa bland befolkningen vägs in när pengarna fördelas.
Summa summarum går mest pengar till Gävle där befolkningen är störst. Räknat per invånare får dock Gävle minst pengar. Hälsingland "tjänar" på att man har stora glesbygdsområden och en åldrad befolkning.
Även om det funnits en bred politisk uppslutning bakom grunderna i modellen har det ändå höjts kritiska röster i alla delar av länet. Vissa tycker att Gävle som större stad bör kompenseras för de psykosociala storstadsproblem som antas finnas där.
Andra anser att kostnaderna för att driva sjukvård i glesbygdsområden är så stora att mer pengar borde styras till Hälsingland.

Ändrad vårdstruktur
En översyn av fördelningsmodellen ska nu göras. Orsaken är framförallt att så mycket har hänt med sjukvårdens struktur i länet att modellen blivit inaktuell.
Under de senaste tio åren har Söderhamns och Sandvikens akutsjukhus avvecklats. Nu när även Bollnäs akutsjukhus står inför en liknande omdaning är det hög tid att även anpassa fördelningsmodellen, anser landstingsledningen.
Enligt Lars-Axel Carlsson är det bland annat den geografiska faktorn som kan behöva uppvärderas.
- I södra Hälsingland blir avstånden längre till närmsta akutsjukhus. Det betyder att hälso- och sjukvårdsnämnden där får ökade kostnader för sjukresor och transporter. Det måste den kompenseras för, säger han.
Det finns andra landsting som har betydligt mer förfinade fördelningsmodeller än Gävleborg. Tanken är att den föråldrade och trubbiga Gävleborgsmodellen ska byggas ut och få fler variabler.
Tidigast inför 2004 kan en reviderad modell vara färdig att tas i bruk, tror Lars-Axel Carlsson.
När landstingsfullmäktige i nästa vecka ska anta förslag till ekonomiska ramar för 2003 kommer ingen geografisk fördelning av sjukvårdsresurserna att göras.

Gemensam pott
De fyra hälso- och sjukvårdsnämnderna kommer i stället att tills vidare få sig tilldelade en gemensam pott pengar.
Osäkerheten kring hur det ekonomiska utfallet blir av det nyligen fattade beslutet om Bollnäs akutsjukhus gör att landstingsledningen vill vänta med att fördela pengarna.
- Det blir ett provisorium. Den definitiva budgeten för nästa år får det nyvalda landstingsfullmäktige fatta beslut om efter valet i höst, säger Lars-Axel Carlsson.

BJÖRN HANÉRUS