Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fördomar och diskriminering

Per Schlingmann

, m, partisekreterare och

Anna Kingberg-Batra

, m, ordförande i moderaternas valmanifestgrupp till Europaparlamentsvalet, om europapolitik och moderaternas inställning i hbt-frågor.

Under det pågående Europride i Stockholm är det lätt att glädjas över hur långt vi har nått för att människors sexuella läggning ska respekteras. Sverige har under lång tid varit mycket drivande för att ge hbt-personer samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som alla andra. I en internationell jämförelse står vi oss mycket väl.

Samtidigt återstår det många viktiga utmaningar på området. Under inledningen av Europride har vi blivit smärtsamt påminda om att det gäller också för svensk del. Det är helt oacceptabelt att människor misshandlas på grund av sin sexuella läggning. Ännu återstår också problem med både diskriminering av hbt-personer och fördomar.

Utmaningarna är än större i ett internationellt perspektiv. I många länder nära Sverige är synen på hbt-personer betydligt mindre positiv än här hemma. Homosexuella handlingar är förbjudna i 90 länder och territorier runt om i världen. Människor blir jagade, fängslade och till och med dödade för att de älskar någon av samma kön. Också i Europa finns det mindre liberala tongångar. I Vitryssland förföljer och trakasserar regimen hbt-personer. I länder som Ryssland, Ukraina, Litauen och Makedonien råder förbud mot gayparader. Dessutom erkänner flera EU-stater ännu inte juridiskt samkönade relationer.

För oss moderater är det självklart att rätten att bli respekterad för den man är måste gälla oss alla. Varje människas val och personliga frihet ska alltid respekteras. Var man råkar vara född någonstans ska inte spela någon roll. Vi kommer därför lyfta fram hbt-frågorna inom ramen för vår europapolitik.

Här hemma välkomnar vi att alliansregeringen arbetar aktivt med att stärka hbt-personers rättigheter. Ett viktigt steg var att som första regering i världen lyfta in frågan i en regeringsförklaring. Det är glädjande att regeringen också deklarerat att man avser att återkomma under hösten med en proposition om en könsneutral äktenskapslagstiftning. Från moderat håll anser vi att det är viktigt att Sverige har en lagstiftning med lika rättigheter och skyldigheter, oavsett om man väljer att dela sitt liv med någon av samma eller motsatt kön.

Arbetet för att försvara allas människors lika värde känner inga nationsgränser. Därför är det viktigt att respekten för hbt-personer stärks inte bara i Sverige utan i hela Europa.

Per Schlingmann, m

partisekreterare

Anna Kingberg-Batra, m

ordförande i moderaternas valmanifestgrupp till Europaparlamentsvalet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel