Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fordonsprogrammet i Sandviken hotas av nedläggning – måste utredas: "Behöver utbilda till lägre kostnad"

Fordons- och transportprogrammets framtid är oviss.
Ett vikande elevunderlag gör nu att Sandvikens kommun ska utreda hur man kan fortsätta med utbildningen, till en lägre kostnad.

Antalet elever som antagits till utbildningen inom fordons- och transportprogrammet på Bessemerskolan har halverats under de senaste åren. De senaste två åren har 24 elever per år börjat utbildningen jämfört med 48 elever tidigare år.

– Vi måste utreda om utbildningen kan göras på ett annat sätt. Vi behöver utbilda till en lägre kostnad, säger Inger Norman, skolchef i Sandvikens kommun.

Hon berättar att varje elev som läser inriktning mot lastbilsmekaniker kostar 400 000 kronor per läsår.

Dessutom finns det ett stort renoveringsbehov av lokalerna där utbildningen bedrivs i dag. Kommunen räknar med en investeringskostnad på 20 – 25 miljoner kronor. Samtidigt krävs också en modernisering av utrustningen vilket gör att det är svårt att driva utbildningen på ett kostnadseffektivt sätt.

Är utbildningen nedläggningshotad?

– Nej, absolut inte. Men vi måste utreda hur vi ska fortsätta. Vi ska bland annat utreda om vi kan samverka med utbildningen som finns i Gävle, säger Inger Norman.

Det är kunskapsförvaltningen som fått i uppdrag av nämnden att utreda möjligheten att bland annat samverka med Gävle för att rädda utbildningen. Bland annat så kommer elever som går utbildningen i dag att bjudas in till samtal.

Kunskapsförvaltningen ska också utreda möjligheterna att skapa ett utbildningsnav i Sandviken för de industritekniska utbildningarna vid Bessemerskolan och Göranssonska skolan. Orsakerna till det är att regionen har ett stort behov av arbetskraft inom industribranschen samt att Hofors har lagt ner sin utbildning inom området och att Gävle har stoppat intaget.

Lärarna på Fordons- och transportprogrammet har startat en namninsamling för att rädda utbildningen i Sandviken, eftersom de anser att utbildningen är nedläggningshotad.

Ett förslag till beslut gällande utbildningens framtid ska vara klart den sista mars.

Läs även: Skolan förstörde Mattias dröm

Läs även: Skolan backar – kan betala Mattias körkort