Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fordonsprogrammet lever vidare i Sandviken – med alla inriktningar

På onsdagseftermiddagen avgjordes frågan om fordonsprogrammet i Sandviken.
Efter utredningens förslag återstod för politikerna att besluta om hela eller delar av programmet skulle behållas.

Beskedet efter kunskapsnämndens sammanträde är att fordonsprogrammet ska behållas i sin helhet. Därmed har nämnden gått på det förslag som socialdemokraternas, Centern och Miljöpartiet tagit fram.

Partiernas förslag skiljer sig på en punkt från utredningen – personbilsinriktningen.

Enligt utredningen borde den delen av programmet avvecklas på grund av de höga kostnaderna som skulle behövas.

I genomlysningen var slutsatsen att fordons- och verkstadsbranschen anser att det finns ett glapp mellan utbildning och de krav som finns på arbetsplatserna. För att höja kvaliteten på utbildningen skulle det behöva göras investeringar för att anpassa skolan till modern branschstandard. Den anpassningen beräknas kosta tio miljoner kronor.

Förslaget som utredarna förordade var då att avveckla personbilsinriktningen under en period av ett till två år. Eleverna som går första året skulle då erbjudas att göra omval till annan inriktning.

Men den linjen gick alltså nämnden inte på. I stället förordades den politiska majoritetens eget förslag – att behålla hela utbildningen. Övriga partier i nämnden hade inget motförslag.

Fordonsprogrammet i sin helhet kostade 15 miljoner kronor 2015, när hela programmet nu behålls måste en första investeringskostnad på tre miljoner göras. Investeringarna som behöver göras för att höja kvaliteten på personbilsinriktningen kommer kosta cirka 700 000 kronor årligen.

Men för att det ska vara möjligt krävs samverkan med bilbranschen, det sade Signe Brockman när hon avslöjade majoritetens förslag.

– Och det hoppas vi att de är beredda att vara med på.

För att göra samverkan möjlig beslutade nämnden på onsdagen att en investeringsplan för personbilsinriktningen ska tas fram i dialog med bilbranschen. Det beslutades även att utreda möjligheterna till lärlingsutbildning samt att utveckla Introduktionsprogrammet, inriktning Yrkesintroduktion, IMYRK.

Det ska även utredas om det går att samnyttja lokalerna på Förrådsgatan, där utbildningen hålls i dag.

Linnéa Olofsson som går andra året på fordonsprogrammet blir nöjd när hon får höra politikernas beslut.

– Jag tycker att det är bra, då har de visat att de lyssnar på oss också. I början var det mycket prat om att det var för dyrt och fanns lite intresse. Sedan har de vänt.

Stefan Mohlén arbetar som är lärare på utbildningen och även han är han positiv till beskedet som kom på onsdagen.

– Vad ska man säga, det är det vi har velat hela tiden, det vi har kämpat för. Nu kanske vi kan få lite lugn och ro och jobba. Det har ju tagit en månad av elevernas tid, främst de som går första året. Det har ju upptagit mycket energi för dem. Nu kan vi få lugn och ro och titta framåt, planera inför hösten. Allt stannade upp inför det här.

Han beskriver det som att lärare och elever nu kan gå vidare. Han menar även att det kan komma goda saker ur det som har varit.

– Det har kommit mycket gott ur det här också, nya idéer hur vi kan utvecklas framåt som vi nu kan försöka få igenom.

Nu återstår det för nämnden att pussla ihop det ekonomiskt tunga programmet med resten av budgeten.

Läs även: Fordonsprogrammet i Sandviken hotas av nedläggning – måste utredas: "Behöver utbilda till lägre kostnad"

Läs även: Elever stod upp för fordonsprogrammet under kommunfullmäktige