Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Före videogranskarnas tid...

/

Hockeyligan gillar ju att berätta om vilken precision domarbedömningarna har nuförtiden.

Annons

Nu när det finns videodomare som sitter och vevar tveksamma målsituationer om och om igen i sina monitorer och nästan alltid kan säga säkert om en puck passerat mållinjen eller inte.

Före målvideokamerornas tid fanns inga såna möjligheter, påstår de.

Det är dock en sanning med modifikation. På den tiden då det var två domare på isen hade de hjälp av två måldomare som satt i en liten kur bakom målburarna. De hade som enda uppgift att avgöra om pucken gick i mål eller inte. Om pucken gick i mål tändes en röd lampa ovanpå måldomarkuren.

Det var en perfekt service till publiken, men det fanns problem med systemet.

Bland annat rekryterades måldomarna, säkert av ekonomiska skäl, från samma distrikt som hemmalaget. Och de kunde vara lite ”skjutglada” och tryckte ibland på knappen när de önskade att det skulle vara mål för hemmalaget trots att både spelare och domare såg att pucken aldrig var över linjen.

Det kunde ställa till problem för domarna, som inte blev populära när de dömde bort mål som publiken redan jublat för.

När tredomarsystemet infördes skrotades systemet med måldomare under en övergångstid. Men under några år fanns lamporna, en röd för mål och en grön som markerade när pucken var i spel, ändå kvar som en service för publiken. Fast måldomarna var borta, lamporna sköttes av sekretariatet som tände den röda lampan när domaren signalerade för mål.

Så småningom försvann dock hela systemet med mållampor. Till funktionärernas lättnad men till sorg för publiken. Det var en utmärkt service som fortfarande finns kvar i internationella sammanhang.

Ulf Kriström

Brynäs mötte Mora i en slutspelsmatch den 1 februari 1970. C-kedjan – från vänster Jan-Erik Lyck, Virus Lindberg och Lars-Göran Nilsson längst ute i bildkanten – tryckte på och pucken låg och dansade på mållinjen.

Mål? Alla tittar på domaren...

...som tar några skär och diskuterar med måldomaren. En motsvarighet till dagens telefonsamtal med videogranskaren. Om målet godkändes eller inte vet vi inte, men det spelade inte så stor roll. Brynäs vann nämligen med 8-3, och C-kedjan gjorde tre mål.

Mer läsning

Annons