Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förebygg förkylning med sex och sol

/

Håll hostande kollegor på två meters avstånd – och förebygg förkylningar med motion, solljus och sex. Det går att stärka sitt immunförsvar med några enkla knep.

Annons

Mitt i influensa- och förkylningstider kan vi själva i viss mån stärka vårt immunförsvar. Fysisk träning minskar risken för förkylning, enligt en studie från Karolinska institutet, KI. Sömn, C-vitamin och god handhygien är andra saker som hjälper oss att stå emot sjukdom, även om de forskningsbelägg som finns inte är så starka, enligt Olof Nyrén, professor i klinisk epidemiologi vid KI.
Men att D-vitamin stärker immunförsvaret är bevisat. Det mest effektiva sättet att få i sig vitaminet är genom att fånga solen när den väl tittar fram.
– En halvtimme i solen även under vintern ger ett ganska bra tillskott till D-vitaminnivån, säger Olof Nyrén.
Likaså kan fysisk närhet och sex vara bra.
– Kärlekshormonet har en del effekter som möjligen kan påverka immunförsvaret, säger Olof Nyrén, men påpekar samtidigt att den som kommer närmare en sjuk person än två meter också ökar risken att bli smittad.
Har du redan blivit sjuk? Stanna då hemma från jobbet tills du är helt frisk, förmanar Olof Nyrén. Annars sprider du smittan både bland kollegor och folk du träffar på väg till och från jobbet.

Malmö TT

Mer läsning

Annons