Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förebyggare gör Sandviken tryggare

SANDVIKENSandviksborna är de mest otrygga i länet. Det enligt en trygghetsmätning som polismyndigheten gjort.

Annons
- Det är dags att göra något. Det finns många områden att titta på. Narkotikan är i Sandviken ett jätteproblem, säger Lena Brodin, projektledare för Brottsförebyggande rådet, Brå, i Sandviken.
Enligt trygghetsmätningen är 73 procent av sandviksborna oroliga för att utsättas för brott. På andra plats kommer Gävle med 69 procent. Siffran för hela länet är 65 procent. 62 procent är riksgenomsnittet.
- Det som är lite oväntat är att det är människor mellan 28 och 33 år som känner sig mest otrygga. Min teori är att det är då, när man blivit vuxen och har eget boende, som man börjar uppmärksamma saker, säger Lena Brodin.

Inbrott skapar rädsla
Det är ofta när människor utsätts för brott, som kan tyckas lindriga, som känslan av oro och otrygghet får fäste.
- Källarinbrott och bilinbrott kan få människor att känna att de inte är trygga någonstans, det skapar rädsla. Det är en stor bit för många att jobba med, säger Lena Brodin.
Narkotikan är ett växande problem i Sandviken.
- Man kan tycka att Hofors är värre än Sandviken. Det är en felaktig bild. Många ungdomar åker från Hofors till Sandviken för att få tag på droger. Amfetamin, hasch och ecstasy är vanligt.
Hon tror på föräldrautbildningar, som ett sätt att öka medvetenheten.
- Föräldrarna är A och O i allt brottsförebyggande arbete. Jag skyller inte på dem, men många behöver komma till insikt om hur viktigt det är med att skapa normer och sätta begränsningar. Många är för blåögda när det gäller deras egna barn, säger Lena Brodin.
Sedan årsskiftet har Brå en lokalavdelning i Sandviken. Den presenterades i går vid en utbildningsdag där bland annat Bengt Fridh, före detta vice rikspolischef, fanns på plats. Lena Brodin var tidigare Brås representant i Hofors. Nu har hon tagit sig an Sandviken.

Tryggare centrum
- Sandviken är en utmaning. Det är dessutom min hemmaplan eftersom jag bor här, säger hon.
Arbetet kommer bland annat att innefatta att trygga platser i Sandviken.
- Det gäller bland annat Stadsparken, men även platser i centrum. Platsen vid minutenautomaten på Hyttgatan upplever många som otrygg efter klockan sex på kvällen.
Men framförallt vill hon skapa större engagemang och medvetenhet. Ett sätt är att vara ute på skolor.
- Det finns redan ett bra engagemang i Sandviken, men det krävs mer än temadagar och tillfälliga projekt. Jag tror att det går att minska brottsligheten och narkotikan i Sandviken. Tyvärr kan vi nog inte få bort den helt, men vi kan få ner den på en nivå så att folk känner sig trygga.
SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se